Свет

Хладна зима у Европи: 100 милиона људи има проблема са грејањем

Свачи четврти учесник испитивања каже да није био у могућности да плати рачун за грејање бар једном у току прошле године
Хладна зима у Европи: 100 милиона људи има проблема са грејањемwww.globallookpress.com © Jan Woitas/dpa

Више од четвртине Европљана има проблема са грејањем и плаћањем дугова за стамбене и комуналне услуге, објавили су мађарски медији, позивајући се на испитивање истраживачког центра Сзазадвег.

Чак 26 одсто становника Европске уније, или око 100 милиона људи, није у стању да довољно загреје своје домове, показали су резултати истраживања под називом "Европски пројекат".

Ситуација је најтежа у Грчкој, где се више од половине испитаника (56 одсто) мучи да плати рачуне за грејање, док у Португалу и Француској та бројка износи 34 одсто. Мање од 15 процената становника Финске, Мађарске, Аустрије и Данске рекло је да има овакав проблем у зимским месецима.

Свачи четврти учесник испитивања каже да није био у могућности да плати рачун за грејање бар једном у току прошле године. Та цифра је такође највећа у Грчкој (51 одсто). Следе Кипар са 37 процената, Ирска и Бугарска са по 35 одсто.

Као главног кривца за овакву ситуацију становници ЕУ навели су инфлацију, као и све више цене енергије и хране.

Рачуни за грејање знатно су већи у односу на исти период 2021. године, када 6,9 одсто домаћинстава (око 29,9 милиона људи) није било у стању да се адекватно загреје, показали су подаци Еуростата.

image