Економија

ММФ упозорава: Инфлација у САД још није готова, ситуација у Европи још гора

Званичница Међународног монетарног фонда упозорила је Фед да ће морати да остане при својој политици дизања каматних стопа
ММФ упозорава: Инфлација у САД још није готова, ситуација у Европи још гораwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Инфлација у САД није довољно попустила да би се напустила прошлогодишња рестриктивна монетарна политика, рекла је за "Фајненшел тајмс" Гита Гопинат, заменица шефа Међународног монетарног фонда (ММФ).

Према њеним речима, "важно" је да Федералне резерве САД, које делују као централна банка земље, "остану на курсу" у настојањима да смање цене све док не дође до "веома дефинитивног, трајног пада инфлације" у свим секторима који нису везани за храну и енергенте.

"Ако видите индикаторе на тржишту рада и ако погледате веома упорну инфлацију као што је она у сектору услуга, мислим да је јасно да још увек нисмо безбедни од инфлације", рекла је она и додала да је пред САД "веома узак пут" у покушају да избегне рецесију у наредним месецима.

Коментари челнице ММФ-а уследили су када су је стопа инфлације у САД почела да опада, што је навело аналитичаре да сугеришу да је скок цена можда достигао свој врхунац. Цене у земљи су порасле за 7,1 одсто у односу на исти период прошле године у новембру, на пример, у поређењу са 7,7 одсто у октобру, према америчком Министарству рада.

Фед је средином децембра, у покушају да обузда инфлацију, подигао кључну каматну стопу за 50 базних поена – на 4,25-4,5 одсто. Гопинат сматра да ће регулатор можда морати да подигне стопу на око пет одсто и да је задржи током целе године како би избегао даља повећања цена.

"Ово је још једна изазовна година за монетарну политику, али то је друга врста изазова. Прошла година се односила на брзо пооштравање монетарне политике и колико далеко ићи. Сада је за многе земље питање колико дуго остати на чекању", навела је она.

Гопинат је такође упозорила да ће Европи можда требати више времена него САД да се избори са растућим ценама, оценивши да би циљ Европске централне банке од два одсто инфлације могао да буде достигнут тек дубоко у 2024. години.