Свет

Ледена зима у Норвешкој: Цркве затварају врата, не могу да плате рачуне за струју и грејање

Након што је укинута државна помоћ, више десетина богомоља је одлучило да, барем до Ускрса, затвори своја врата или да службе обавља у хладним просторијама
Ледена зима у Норвешкој: Цркве затварају врата, не могу да плате рачуне за струју и грејањеwww.globallookpress.com © Robert Haasmann/imageBROKER.com

Од почетка зиме у десетинама протестантских цркава у Норвешкој нису држане службе због високих рачуна за електричну енергију, пише "Политика".

Криза са плаћањем рачуна за струју и грејање у норвешким црквама почела је још почетком јесени, па је држава морала да интервенише са субвенцијама.

Наиме, више од хиљаду богомоља добило је од државе око 4.000 евра како би лакше изашло на крај са обавезама према електродистрибуцијама.

Међутим, од нове године држава је укинула помоћ, а више десетина цркава је одлучило да, барем до Ускрса, затвори своја врата или да службе, опела и сахране обавља у хладним богомољама.

Поред тога, "Политика" пише да су ових дана редови испред народних кухиња у већим норвешким градовима све дужи, а према последњим подацима, инфлација у земљи износи 6,5 одсто, док су, осим енергената, скочиле и цене хране и прехрамбених производа. 

image