Свет

Алијев: Азербејџан неће започети нови рат са Јерменијом

Верујем да ће Јерменија, суочена са три војна и политичка неуспеха, схватити да је мировни споразум неизбежан, изјавио је председник Азербејџана
Алијев: Азербејџан неће започети нови рат са Јерменијом© Tanjug/ Alexey Danichev (POOL)

Баку неће улазити у нови рат са Јереваном, рекао је председник Азербејџана Илхам Алијев коментаришући могућност војног сукоба са Јерменијом, преноси "Интерфакс".

"Не планирамо да започнемо трећи рат са Јерменијом. Они који нас за то оптужују или су постали жртве јерменске пропаганде или опет желе да воде лажну и клеветничку кампању против нас", рекао је он.

Осим тога, он је изразио наду да у 2023. години неће бити сукоба са Јерменијом. Према његовим речима, након завршетка другог рата у Карабаху, азербејџанска страна је јасно дала до знања Јеревану да капитулација и сукоб треба да се окончају повлачењем Јерменије и њеним прихватањем ситуације.

"Верујем да ће Јерменија, суочена са три војна и политичка неуспеха, схватити да је мировни споразум неизбежан. Што пре то схвате и што пре нађу снагу и вољу да пристану на то, то пре ће и читавом региону да буде боље", нагласио је политичар.

Раније су јерменске власти најавиле спремност да реше сукоб у непризнатој Републици Нагорно-Карабах. Премијер Никол Пашињан је прецизирао да је Јереван спреман да потпише документ на основу предлога Русије.

image