Русија

Лавров: Баку и Јереван да нађу начин за постизање мира (ВИДЕО)

Министри иностраних послова Русије и Азербејџана Сергеј Лавров и Џејхун Бајрамов састали су се данас у Москви
Лавров: Баку и Јереван да нађу начин за постизање мира (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MFA Russia

Русија је, као нико други, заинтересована за трајни и праведан мир између Јерменије и Азербејџана као и за спречавање сукоба, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са својим азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовим, преноси ТАСС.

"Русија је, вероватно више него било ко други, заинтересована за успостављање трајног, праведног мира у овом региону између две нама пријатељске државе као и за спречавање нових сукоба", рекао је Лавров.

Баку и Јереван треба да траже начин за постизање мировног споразума 

Лавров је изразио жаљење због одлуке јерменске стране да одбије учешће на трилатералном састанку министара спољних послова.

"Јерменија и Азербејџан треба да траже могућности за дијалог и начин за постизање мировног споразума. Русија се нада да ће се ово убрзати. Договорили смо се да на нашој територији одржимо састанак министара спољних послова Азербејџана и Јерменије ради наставка разговора о мировном споразуму. Спремали смо се за овај догађај, али, нажалост, у последњем тренутку наш јерменски колега одбио је да дође у Москву. Штета што је таква прилика пропуштена",рекао је Лавров. 

Лавров је нагласио да се трилатерални састанак министара спољних послова Руске Федерације, Јерменије и Азербејџана не скида са дневног реда и да је Русија спремна да га прихвати. 

"Не скидамо са дневног реда трилатерални састанак са учешћем нашег јерменског колеге. Поново смо потврдили спремност да примимо наше пријатеље у Москви", рекао је руски дипломата.

Руске мировне снаге раде на решавању ситуације у Лачинском коридору

Неосноване су замерке на рачун руских мировњака у Карабаху, јер наше мировне снаге раде на решавању ситуације у Лачинском коридору и у контакту су са странама, поручио је Лавров.

"Ова ситуација је мултилатерална и потребно је узети у обзир јавно мњење свих укључених страна - Азербејџана, Јермена и Карабаха. А важно је и шта мисли руска страна. Са разних страна, чују се оптужбе, углавном неосноване, против руских мировних снага које раде у веома тешким условима. Размотрили смо ситуацију која је сада од највећег интереса - заоштравање ситуације у Лачинском коридору. Потврдили смо да руски мировњаци раде буквално из сата у сат на решавању ситуације у контактима са релевантним странама", рекао је он.

Он је додао да се Москва залаже да се што пре обнови саобраћајна веза и да се реше несугласице око развоја рудних лежишта у том региону.

"Ми се залажемо да се што пре обнови саобраћајна веза и да се реше несугласице око развоја рудних лежишта у региону. Тема је стара, наслеђена из Совјетског Савеза и потребно је уклонити њену оштрину што је пре могуће", истакао је Лавров и додао да је Русија као нико други, заинтересована за трајни и поштени мир између Јерменије и Азербејџана и за спречавање сукоба. 

image