Свет

Турска: Још увек без одобрења за улазак Шведске у НАТО

Чекаћемо да Шведска напише и донесе нове законе, за шта је потребно око шест месеци, рекао је портпарол турског председника
Турска: Још увек без одобрења за улазак Шведске у НАТОwww.globallookpress.com © Xin Hua

Портпарол председника Турске Ибрахим Калин рекао је да Турска "није у позицији" да одобри кандидатуру Шведске за НАТО, пошто нису преузели никакве мере на свом тлу у вези са групама које је Турска прогласила терористичким.

"Нисмо у позицији да пошаљемо ратификациони закон у парламент. Имамо озбиљан проблем у вези са овим", рекао је Калин, преноси porta klix.ba. 

Калин је појаснио да не могу да пошаљу закон о кандидатури Шведске за НАТО јер би неки посланици могли да одлуче да га не ратификују.

Он је такође додао да ће требати најмање неколико месеци - до јуна, да шведски парламент изгласа те мере и да ће Анкара чекати да се прогласе сви шведски закони пре него што почне да делује.

"Шведској ће требати око шест месеци да напише и донесе нове законе", додао је он, преноси портал.

"Не желимо да испунимо све услове"

Шведски парламент је у новембру усвојио нови антитерористички закон који ће ступити на снагу у пролеће следеће године и омогућити "ширу криминализацију учешћа у терористичкој организацији или забрану терористичких организација".

Стране су потписале трипартитни споразум 28. јуна на самиту НАТО-а у Мадриду, где су Стокхолм и Хелсинки обећали да ће се позабавити сигурносним проблемима Турске и испунити кључне захтеве као што су строжи антитерористички закони и изручење осумњичених за тероризам.

Шведски премијер је изјавио пре неколико дана да Стокхолм не може и не жели да испунити све услове Анкаре за одобравање њене апликације за чланство у НАТО-у .

Подсећамо, Шведска је почетком децембра изручила Турској три особе, што је Анкара поздравила, али је рекла да то "није довољно". 

image