Свет

Турска дала жути картон Шведској: Чланство у НАТО или заштита терориста, бирајте сами

Радничка партија Кудистана минира чланство Шведске у алијанси, упозорава турски министар спољних послова након инцидента у Стокхолму са обешеном лутком Реџепа Тајипа Ердогана
Турска дала жути картон Шведској: Чланство у НАТО или заштита терориста, бирајте самиGetty © Florian Gaertner/PHOTOTHEK

Лутка која личи на председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, а коју је група демонстраната наглавачке обесила на вешала испред градске скупштине у Стокхолму, Шведску је, судећи према изјавама турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа, још више удаљила од чланства у НАТО-у које је ионако на дугом штапу.

Јер, ако та земља планира да уђе у Северноатлатску алијансу мораће да поштује меморандум о борби против терористичких организација потписан прошлог јуна на маргинама НАТО самита у Мадриду, поручује Чавушоглу за телевизију ТРТ.

Анкара ће, како упозорава турски дипломата, овој нордијској земљи дати зелено светло за кандидатуру за чланство у том војном савезу само ако Стокхолм предузме одлучне мере и супротстави се Радничкој партији Курдистана која је за Анкару терористичка група.

"ПКК минира чланство Шведске у НАТО-у. Ако шведска влада на такве акције не одговори на одговарајући начин, нећемо дати потврдан одговор који Шведска чека у вези са својом кандидатуром за чланство у НАТО-у. Толико је отворно и јасно. Шведска мора да направи избор", истакао је Чавушоглу.

Чавушоглу је, затим, како преноси Ројтерс, поручио да, иако Анкара види одлучност Стокхолма да се бори против тероризма, групе које се сматрају терористичким настављају своје активности у тој нордијској земљи.

Турске власти жестоко су осудиле акцију присталица ПКК у Стокхолму, а амбасадор Шведске у Анкари позван је у четвртак у турско министарство спољних послова како би му била уручена протестна нота због инцидента.

"Истакнуто је наше очекивање да починитељи инцидента треба да буду идентификовани, а потребни процеси спроведени, као и да Шведска испуни своја обећања", рекао је неименовани дипломатски извор Ројтерса.

Главобоља за Швеђане ту се није завршила, јер је председник турског парламента Мустафа Сентоп отказао гостопримство шефу шведског парламента, који је 17. јануара требало да допутује у Анкару да са колегама разговара о чланству те нордијске земље у НАТО.

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром навео је да Стокхолм осуђује инцидент, као и да разуме  реакцију Турске, иако жали што је посета председника Риксдага одложена. Односи са Турском су веома важни за Шведску, и имплементација меморандума се наставља, поручује он.

"Инсценирање лажног погубљења демократски изабраног страног лидера је само по себи за осуду, али посебно у земљи у којој су убијена два водећа политичара", истакао је Швеђанин.

Навео је и да су организатори овог инцидента експлицитно рекли да им је сврха била да се саботира захтев Шведске за чланство у НАТО.

"Овај бесрамни чин сада ризикује да закомпликује и одложи процес који су Шведска и њена будућа НАТО савезница Турска започели, радећи корак по корак на изградњи вере једни у друге како би Турској омогућили да ратификује чланство Шведске у НАТО-у. То иде директно на руку Русији и слаби нашу земљу, а догодило се у време најтеже безбедносне ситуације од Другог светског рата. Не можемо пренагласити озбиљност ове ствари", истакао је Билстром.

Меморандум на који се Турци позивају потписан је иначе између Анкаре, Стокхолма и Хелсинкија, а нордијске земље обећале да ће отклонити забринутост Турске поводом њиховог става према терористичким групама ПКК и ФЕТО.  

Наиме, Турци чекају да им Скандинавци изруче десетине људи осумњичених за тероризам, међу којима су чланови Курдистанске радничке партије, као и гуленисти одговорни за покушај државног удара у Турској.

Зато је Чавушоглу и прошлог месеца током посете шведског министра иностраних послова Тобијаса Билстрома Анкари рекао је да су преговори о настојању Шведске за придруживање НАТО-у још у раној фази јер још нема конкретног развоја по питању екстрадиције терориста.

image