Свет

Аналена би да формира "специјални трибунал" за Русију, али јој смета рупа у закону

Такво судско тело би требало да буде подржан од стране широке коалиције држава, да укључи судије и тужиоце из више држава и да буде основан изван Украјине, како би избегао да "изгледа пристрасно", објаснила је Бербокова
Аналена би да формира "специјални трибунал" за Русију, али јој смета рупа у закону© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Међународна заједница би требало да оснује "специјални трибунал" како би процесуирала "председника Русије Владимира Путина и његов режим за рат агресије против Украјине", рекла је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Она је нагласила да руско вођство мора "одговарати" за њихову "инвазију", рекла је она током посете Међународном кривичном суду у Хагу (МКС).

Ипак, Бербокова је рекла да то није могуће учини на том суду, зато што Русија не прихвата његову надлежност и има право вета у Савету безбедности.

Како би се заобишла ова блокада, немачка министарка је предложила формирање "специјалног трибунала" који би процесуирао "злочин агресије против Украјине". Тај трибунал би требало да изведе своју надлежност из "украјинског права", рекла је она.

Тај "специјални трибунал" би требало да буде подржан од стране широке коалиције држава, да укључи судије и тужиоце из више држава и да буде основан изван Украјине, како би избегао да "изгледа пристрасно", наставила је Бербокова.

Немачка министарка је нагласила да би међународна заједница хитно требало да реформише међународно право како би "превазишла ограничења" и омогућила процесуирање злочина агресије уколико би друга страна, "у овом случају Украјина", прихватила надлежност МКС.

"Одговорност је важна, зато што починиоци злочина овде у Европи или у другим деловима света морају да знају да се неће извући некажњени", рекла је Бербокова.

image