Свет

Бербокова: Мале шансе за скоро окончање руско-украјинског сукоба

Немачка министарка спољних послова истакла је да Украјина неће опстати уколико престане да се бори
Бербокова: Мале шансе за скоро окончање руско-украјинског сукобаwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да нема знакова да ће руски председник Владимир Путин "ускоро окончати рат против Украјине упркос свим међународним напорима".

"Сви ми желимо само мир у Украјини. Чињеница је да само од руског председника зависи да ли ће Украјинци поново живети у миру и слободи", устврдила је Бербокова у интервјуу немачком порталу "Тејбл медија" и додала да је Путин започео овај рат и да га само он може окончати.

"Ако Русија повуче своје војнике, имаћемо мир. Ако Украјина престане да се бори, Украјине више неће бити", прецизирала је немачка министарка спољних послова, али и истакла да ни свет који смо познавали до почетка руско-украјинског сукоба више неће постојати.

Бербокова је изјавила и да је немачка влада протеклих месеци стално вагала како са својим партнерима може да помогне Украјини и хуманитарно и испорукама оружја.

"Радим све што је у мојој моћи да Украјина победи у рату", рекла је министарка и поновила да уколико Украјина изгуби у сукобу, та земља више неће постојати.

По наводима тамошње владе, Немачка је прошле године одобрила испоруке војне опреме Украјини у вредности од око 2,2 милијарде евра. Уједно, Немачка је после Сједињених Држава пружила највећу финансијску подршку Кијеву.

Аналена Бербок је поменула и да је Немачка била врло неодговорна у вези са зависношћу од руских енергената држећи се пароле да неће бити тако лоше, а сад то "скупо плаћамо безбројним милијардама пореских обвезника".

Такође, приписала је западном блоку и заслугу што се рат није прелио у друге земље попут Молдавије, а као најважнији успех истакла је то што су ЕУ и САД остале доследне томе да неће бити нуклеарне ескалације.

image