Свет

Начелник генералштаба САД: Украјина ће тешко победити Русе

"Овај рат, као и многи други, мора да се заврши преговорима, време је да Руси и Украјинци седну за преговарачки сто", рекао је Марк Мили
Начелник генералштаба САД: Украјина ће тешко победити Русеwww.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

Начелник здруженог генералштаба војске САД Марк Мили оценио је данас да ће кијевски режим тешко "истерати" руске снаге ове године и да ће се сукоб највероватније завршити преговорима.

"Овај рат, као и многи други, мора да се заврши преговорима, време је да Руси и Украјинци седну за преговарачки сто", изјавио је Мили на конференцији за новинаре након данашњег сусрета Контакт групе за подршку Украјине у Рамштајну у Немачкој, преносе "РИА новости".

Он је нагласио да су руководство САД, Украјине и већине европских лидера "рекли да ће се овај рат вероватно завршити преговорима". "Пре или касније, преговори морају да се одрже", рекао је Мили, наводећи да су обе стране већ претрпеле озбиљне губитке.

Мили је указао да је реч о "о веома тешкој бици", која је, "са изузетком области Бахмут и Соледар, у мање-више статичном стању."

"Са војног становишта, и даље сматрам да ће веома, веома тешко бити изводљиво да се током ове године руске снаге војним средствима истерају са окупираних територија Украјине", додао је он.

Председник Владимир Путин претходно је за циљ текуће руске војне операције у Украјини навео "заштиту људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима."

За то је, према његовим речима, планирано да се изврши "демилитаризација и денацификација Украјине" и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за "крваве злочине над цивилима" у Донбасу.

Путин је 30. септембра, по након референдума у ​​Доњецкој и Луганској Народној Републици, Херсонској и Запорошкој области са лидерима тих територија потписао споразуме о њивховом пријему у састав Руске Федерације, што је руски председник 5. октобра и ратификовао.

image