Свет

Нису стигли ни тенкови, Украјина већ тражи америчке ловце: То је оно што желимо

Уколико добијемо западне борбене авионе, предности на бојном пољу биће огромне, рекао је саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак
Нису стигли ни тенкови, Украјина већ тражи америчке ловце: То је оно што желимоGetty © Omar Marques

Тек што су западне државе пристале да Украјини пошаљу своје најбоље тенкове, власти у Кијеву већ су испоставиле нови захтев.

Након добијања "леопарда 2" и "абрамса", сада траже испоруку борбених авиона четврте генерације, попут америчког Ф-16, рекао је саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак.

"Следећа велика препрека биће борбени авиони", поручио је за "Ројтерс" Јуриј Сак.

Оружане снаге Украјине поседују старе борбене авионе из совјетске ере који су престали да се производе и пре него што је Украјина прогласила независност пре више од три деценије, наводи британска агенција.

"Уколико добијемо западне борбене авионе, предности на бојном пољу биће огромне. Није реч само о Ф-16. Авиони четврте генерације, то је оно што желимо", навео је Сак.

Подршка западних земаља од суштинског је значаја за Кијев, пише "Ројтерс" и подсећа да је пре почетка војних дејстава чак и сама идеја да се Украјини испоручи оружје била веома контроверзна, али западне пошиљке су од тада рушиле табу за табуом.

"Прво нису хтели да нам дају тешку артиљерију, па онда јесу. Нису хтели да нам дају системе ХИМАРС, па су нам их на крају дали. Нису хтели да нам дају ни тенкове, а ево сада нам и њих шаљу. Осим нуклеарног оружја, не постоји ништа друго што нећемо добити", убеђен је саветник министра одбране Украјине.

Истраживач са британског тинк тенка РУСИ Џастин Бронк рекао је да ће Ваздухопловне снаге Украјине имати велике користи од евентуалног добијања борбених авиона, међутим, истакао је да ће они бити изложени великом ризику од руских ракета, због чега ће морати да лете веома ниско, што ће им драматично смањити ефикасност.

Позивајући се на изјаве неименованих западних дипломата, "Политико" пише да је испорука борбених авиона Украјини само питање времена, али наводи и да ће, примера ради, Уједињено Краљевство много теже прихватити да пошаље авионе, него што је то био случај за испоруку тенкова.

Западне земље ће прво желети да исцрпе све друге опције, укључујући слање дронова и ракета дугог домета, пре него што би пристале да испоруче борбене авионе.

Међутим, слање авиона би представљало озбиљан логистички подухват, јер амерички Ф-15 и Ф-16 захтевају дугачке, висококвалитетне писте које Украјини недостају, напомиње лист и додаје да би Русија лако уочила сваки покушај изградње оперативних база.

Када је реч о другим авионима, шведски министар одбране Пол Џонсон изјавио је за "Политико" да званички Стокхолм тренутно не планира да пошаље "грипен" Украјини.

Оно на шта је лист посебно скреће пажњу јесте да су западни званичници забринути због могуће ескалације сукоба, али закључује да их то не спречава да наставе са слањем тешког наоружања.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner