Свет

Дуг пут "абрамса" до Украјине: Биће потребни и месеци до дебитовања

Портпарол америчког Савета за националну безбедност нагласио је да ће обука "кренути врло брзо, а затим стижу и тенкови"
Дуг пут "абрамса" до Украјине: Биће потребни и месеци до дебитовањаwww.globallookpress.com © Shawn Thew - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Одлука да се амерички тенкови "абрамс" пошаљу у Украјину подстакнута је променама у сукобу између Москве и Кијева, као и еволуцијом ситуације на терену, изјавио је данас портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби.

САД од почетка руске војне операције помагале су Украјину у складу са условима на терену, нагласио је Кирби на конференцији за новинаре након што је амерички председник Џозеф Бајден најавио да ће испоручити 31 "абрамс" за Кијев.

"Оно што се променило су услови на терену и врсте борби које Руси тренутно воде, али, што је још важније, и врсте борби, за које верујемо да ће Украјинци морати да буду способни у недељама и месецима који следе", додао је он.

Кирби је поновио речи других америчких званичника који су нагласили да ће бити потребни месеци да амерички тенкови дебитују на терену у Украјини.

Он је указао да "абрамси" имају "јединствене захтеве за одржавање и руковање" те да због тога САД желе да буду "сигурне" да ће адекватно обучити украјинске трупе и додао да ће обука "кренути врло брзо, а затим стижу и тенкови."

И заменица државног секретара за политичка питања САД Викторија Нуланд оценила је да амерички тенкови Абрамс неће бити испоручени Украјини на време за пролећну офанзиву.

"Абрамс, као што знате, су веома софистицирани тенкови и захтевају значајну обуку. Дакле, иако смо их јуче одобрили, биће потребно неко време да их допремимо на бојно поље, тако да ово није нешто што ће се одиграти на време за пролећну офанзиву", рекла је она пред Сенатом.

Председник САД Џозеф Бајден најавио је јуче да ће Кијев добити 31 амерички тешки тенк "абрамс м1", убрзо након што су немачке власти раније током дана најавиле слање 14 "леопарда А26".

Званичници САД су претходно сматрали да би технички и логистички захтевни "абрамси" били превише компликовани да би украјинске трупе могле ефикасно да их употребљавају и одржавају на терену, док се немачки канцелар Олаф Шолц залагао за трансатлантску усаглашеност када је слање тенкова Кијеву у питању.

Истраживач Међународног института за стратешке студије Франц-Стефан Геди је у ауторском тексту за "Фајненшел тајмс" указао да ефикасност западних тенкова неће зависти само од адекватне обуке украјинских трупа, већ и од "структуре снага, доктрине, логистике и снабдевања, и нематеријалних фактора као што су морал, обука и вођство", додавши да је ту "кумулативну целину" неке војске "тешко изменити."

Руски амбасасдор у Вашингтону Анатолиј Антонов изјавио је да би испорука америчких тенкова Украјини била "очигледна провокација" и упозорио да ће руска војска уништити сва оклопна возила. 

"Нико не треба да гаји илузије ко је прави агресор у актуелном сукобу", рекао је Антонов.

"Абрамси" стижу и у Пољску

Министар одбране Пољске Маријуш Блашчак изјавио је данас да ће Пољска такође добити своје прве "абрамс" тенкове из САД на пролеће, преноси Танјуг.

"Овог пролећа имаћемо прве 'Амбрамсе' у власништву Пољске, које ће користити пољска војска", рекао је Блажчак за државни "Пољски радио 1". Он је додао да ће ове године стићи 58 тенкова типа "Абрамс".

image