Свет

"Према роботима се поступа боље": Радници "Амазона" штрајкују у Великој Британији

Запослени испред складишта у Ковентрију траже боље услове рада, у тренутку када гигант из Силицијумске долине отпушта хиљаде запослених широм света
"Према роботима се поступа боље": Радници "Амазона" штрајкују у Великој Британији© Tanjug/Jacob King/PA via AP

Стотине радника "Амазона" штрајкују у Великој Британији због тога што повећање плата није у складу са инфлацијом, као и тешких услова рада који укључују прековремени рад, високу стопу повреда и агресиван, технолошки побољшан надзор особља, преноси "Си-Ен-Би-Си њуз".

Запослени кампују поред ватре и машу синдикалним заставама испред складишта у Ковентрију. Носе и транспаренте, на једном од њих пише: "Борите се за 15 фунти", а на другом: "Погрешан Амазон гори".

"Сви смо видели профит који остварују током пандемије, то је још више разљутило људе", рекао је радник "Амазоновог" складишта Дарен Вествуд. "Очекивали смо знатније повећање од онога што су прописали."

"Неко је пре неки дан рекао да нас третирају као роботе – не, према роботима се поступа боље", додао је Вествуд.

Портпарол "Амазона" рекао је за "Си-Ен-Би-Си њуз" да запослени који штрајку представљају "само делић од један одсто запослених у Великој Британији".

Инфлација у Великој Британији нагло је порасла због све већих трошкова енергије и поремећаја у ланцу снабдевања, што је последица рата у Украјини.

Штрајк у Великој Британији одвија се у тренутку када "Амазон" отпушта хиљаде запослених широм света. Раније је овај гигант електронске трговине открио да ће отпустити више од 18.000 запослених у наредним месецима, што је највеће смањење броја запослених у једној технолошкој фирми у прошлој години. Отпуштања ће утицати на око пет одсто радне снаге компаније.

Поред тога, у октобру се овај технолошки гигант суочио са штрајковима током сезоне распродаје – запослени који рукују огромном количином пакета што пролазе кроз објекте компаније захтевали су боље плате и фер третман.

У априлу су радници "Амазона" у складишту на Стејтен Ајленду у Њујорку гласали за покретање синдиката. Та одлука, коју је донело више од 2.500 радника, била је прва у "Амазону".

image