Свет

ЕУ предлаже нове санкције Белорусији због подршке Русији

Санкције ће таргетирати енергетски и технолошки сектор земље
ЕУ предлаже нове санкције Белорусији због подршке Русији© Tanjug/Andrei Stasevich/BelTA Pool Photo via AP

Европска унија (ЕУ) је предложила нову рунду свеобухватних санкција против Белорусије због њене подршке Русији, преноси "Блумберг" позивајући се на документа у која је имао увид.

Предложене мере биле би услађене са пакетима санкција које је ЕУ раније наметнула Русији и фокусиране на технолошки и енергетски сектор земље.

Предложене мере укључују:

  • Забране извоза робе и технологија двоструке намене које се користе у војне сврхе и које би могле повећати индустријски капацитет земље
  • Санкције на нафту, угаљ, производе од челика и злато
  • Ограничења трговине луксузном робом, инвестицијама и пружањем одређених услуга
  • Мере које би погодиле национални сектор авијације и енергетике и кључне изворе прихода

Слично санкцијама које су уведене Русији, предлози укључују изузеће за лекове, пољопривредне и прехрамбене производе, као и накнаде за повезане финансијске трансакције које укључују санкционисане појединце. Закон би такође омогућио ЕУ да циља било кога ко помаже, да се заобиђу санкције уведене белоруским појединцима и ентитетима, пише "Блумберг".

Предложене мере захтевају подршку свих држава чланица. ЕУ такође ради на 10. пакету санкција усмереним на Русију, као и на ограничењу цена руских нафтних деривата и има за циљ да их усвоји пре него што ембарго почне следеће недеље.

image