Свет

Лукашенко: Украјина понудила Белорусији пакт о ненападању

Председник републике сматра да Запад није одустао од својих планова за Белорусију, и упозорава да ће Минск бити принуђен да оштро реагује на акције Запада, који покушава да подрива ситуацију у земљи
Лукашенко: Украјина понудила Белорусији пакт о ненападању© Tanjug/ Russian Foreign Ministry Press Service

Кијев је понудио Минску да закључи пакт о ненападању како белоруске трупе не би прешле у Украјину, изјавио је председник Републике Александар Лукашенко.

Према речима белоруског лидера, упркос предлогу, Украјина наставља да "обучава милитанте и екстремисте".

"Не знам зашто Украјинци то раде. С једне стране, траже да се ни у ком случају не боримо са Украјином, да не усмеравамо војску ка њима, предлажу потписивање пакта о ненападању. А с друге стране, припремају ову експлозивну смешу и наоружавају се. Пољска и Литванија су генерално луде. Зашто им то треба? Није јасно", категоричан је Лукашенко, пренела је агенција Белта.

Лукашенко сматра да Запад није одустао од својих планова за Белорусију, и упозорава да ће Минск бити принуђен да оштро реагује на акције Запада, који покушава да подрива ситуацију у земљи.

Белоруски председник је истакао да земља има довољно проблема и без "унутрашњих екстремиста".

Раније је шеф белоруског Министарства одбране Виктор Хрењин изјавио да се у суседним земљама формирају ударне бригаде. Према његовим речима, под плаштом борбе против миграционе кризе у Пољској, на граници са Белорусијом концентрисане су снаге и средства три од четири велика пољска копнена удружења. Поред тога, дошло је до груписања снага на делу Украјине, на чијим картама је "Белорусија означена као непријатељ".

Песков: Немам информацију о "пакту о ненападању"

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао je да нема информацију о "пакту о ненападању" између Украјине и Белорусије о коме је данас говорио белоруски председник Александар Лукашенко.

"Још не могу да коментаришем ту понуду. Немам информације", рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ коментарише Лукашенкове речи.

image
VV inauguration
banner