Свет

Помоћник премијера Јапана смењен због коментара о ЛГБТ+ особама

Премијер Фумио Кишида рекао је новинарима да је отпустио Масајуши Араија из свог кабинета након што је јапанским медијима рекао да не воли да види ЛГБТ+ људе
Помоћник премијера Јапана смењен због коментара о ЛГБТ+ особамаwww.globallookpress.com © © Yoshio Tsunoda

Виши помоћник јапанског премијера смењен је са дужности након дискриминаторних коментара о ЛГБТ+ особама.

Премијер Фумио Кишида рекао је новинарима да је отпустио Масајуши Араија из свог кабинета након што је јапанским медијима рекао да не воли да види ЛГБТ+ људе, пренео је АП. Араи се након опаске, извинио и повукао свој коментар, али то није утицало на одлуку.

"Предузимање оштрих корака је неизбежно", рекао је Кишида не наводећи конкретније детаље.

Америчка агенција преноси да је коментар помоћника јапанског премијера изазвао снажне протесте, али подсећа и да је Јапан једина земља Г7 која није озваничила законом истополне бракове.

Наводи се и да је неколико јапанских званичника одступило са својих државних функција након несмотрених коментара у јавности.

Тако је министар правде дао оставку на функцију након што се шалио на рачун смртне казне, а 2021. године шеф токијског Олимпијског организационог комитета учинио је исто после изјаве да жене превише причају.

Министар задужен за сајбер безбедност поднео је оставку 2019. године, после претходног коментара да ретко користи компјутер.

image