Свет

Финска усвојила нове амандмане: Грађани ће моћи да мењају пол "само" једном годишње

Након Шпаније и Шкотске, и Финска жели да олакша процес промене пола
Финска усвојила нове амандмане: Грађани ће моћи да мењају пол "само" једном годишње© IMAGO/Emmi Korhonen

Законодавци у Финској усвојили су данас амандмане који ће олакшати законску промену пола, пренео је Ројтерс.

Амандмани, који би ускоро требало да ступе на снагу, између осталог, укидају одредбу која је имала за циљ да спречи трансродне особе да имају биолошку децу. Претходно су подносиоци захтева за промену пола, пре него што им се званично призна нови родни идентитет, морали да доставе лекарско уверење као доказ да су неплодни или стерилисани.

Закон омогућава трансродним особама у Финској, старијим од 18 година да легално промене пол само на основу пријаве, без потребе да приложе психијатријску процену и потврду о способности за репродукцију. Да би се спречила злоупотреба ревидираног закона, такви захтеви се могу поднети само једном годишње.

Фински парламент, који чини 200 посланика, гласао је са 113 гласова "за" према 69 "не", за увођење промена, а о тој теми су се водиле жестоке расправе међу посланицима последњих месеци.

Премијерка Сана Марин раније је рекла да је усвајање амандмана приоритет њене владе левог центра пре одржавања општих избора почетком априла.

Шпанија је прошлог месеца одобрила закон који дозвољава промену пола на основу личне изјаве, док је британска влада ставила вето на сличан закон који су законодавци у Шкотској усвојили у децембру.

image