Свет

Ердоган прогласио ванредно стање, више од 13 милиона људи трпи последице земљотреса

Турска агенција Анадолија објавила да су два тима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије почела да помажу у потрази за преживелима
Ердоган прогласио ванредно стање, више од 13 милиона људи трпи последице земљотреса© Tanjug/Ismail Coskun/IHA via AP

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је данас ванредну ситуацију у десет турских градова, која ће важити наредна три месеца, након катастрофалног земљотреса који је погодио област Газијантеп.

Потпредседник Турске Фуат Октај саопштио је данас да је број погинулих у разорном земљотресу у Турској порастао на 3.419, повређених је 20.534, а према подацима које је објавио Си-Ен-Ен, укупан број жртава са онима у Сирији износи 5.021.

Око 23 милиона људи могло би да буде погођено земљотресима који су потресли југоисточну Турску и северну Сирију, саопштила је данас Светска здравствена организација која је обећала дугорочну подршку после првог слања хитне помоћи. "Мапе о месту земљотреса показују да је 23 милиона људи потенцијално угрожено, укључујући око пет милиона рањивих људи", изјавила је на конференцији за новинаре представница СЗО Аделхејд Маршанг.

Српски тим већ на терену

Турска агенција Анадолија објавила да су два тима Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије почела да помажу у потрази за преживелима. Тимови из Србије отпутовали су у понедељак навече из Београда са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу у рушевинама у потрази за несталима.

У Турску је отпремљена опрема тешка 4,5 тоне, а спасиоци су оспособљени и спремни да реагују у свим ситуацијама и даће свој максимум како би помогли турским колегама и грађанима Турске у потрази и спасавању преживелих, саопштено је из МУП-а Србије.

image