Свет

Интервјуом о Украјини Роџер Вотерс стао на жуљ Западу, Дејвид Гилмор и супруга извређали музичара

"Најважнији разлог за наоружавање Украјине јесте свакако стварање профита за индустрију оружја", закључио је Вотерс
Интервјуом о Украјини Роџер Вотерс стао на жуљ Западу, Дејвид Гилмор и супруга извређали музичараwww.globallookpress.com © Gustavo Valiente/Keystone Press Agency

Гитариста групе Пинк Флојд Дејвид Гилмор и његова супруга Поли Самсон назвали су суоснивача и бившег члана тог чувеног рок састава Роџера Вотерса "антисемитским, мизогиним Путиновим апологетом" због интервјуа који је Вотерс недавно дао за немачки лист "Берлинер цајтунг".

Роџер Вотерс већ дуже време стаје на жуљеве западног главног тока својим политичким ставовима, који, између осталог, укључују критике Израела због, како 79-годишњи рокер често наводи, неједнакости људских права етничких Јевреја и осталог становништва.

Од почетка руске војне операције у Украјини прошле године, Вотерс је постао persona non grata у западној јавности због тврдњи да су страхови Москве оправдани и да је управо Запад, а превасходно Вашингтон, одговоран за страдање у сукобу.

Вотерс је претходно писао првој дами Украјине Елени Зеленској да уразуми свог мужа и прекине сукоб.

Интервју који коментаришу Дејвид Гилмор и његова супруга, те списатељица и текстописац Поли Самсон, Роџер Вотерс је дао уочи предстојеће турнеје у Немачкој, али и позива неких "јеврејских и хришћанских организација" да његови концерти буду отказани.

Претходно су пољски промотери због његових ставова о Украјини отказали Вотерсов концерт који је требало да се одржи у априлу у Кракову.

Вотерс: САД су криве за сукоб у Украјини

Вотерс у интервјуу за "Берлинер цајтунг" понавља многе од својих претходних ставова, нагласивши да је нестанак неутралне Украјине на међи Запада и Русије одувек била црвена линија за Москву, као што је Кремаљ у много наврата у скоријој историји нагласио.

Музичар је додао да су САД одговорне за мајдански устанак 2014. године, када су прозападне струје насилно свргле изгласаног председника Виктора Јануковича.

Он је такође изјавио да су присталице Степана Бандере за време Другог светског рата активно сарађивале са немачким Нацистима и да су "убијали Јевреје, Роме, и комунисте", али и да је сигуран у постојање неонациста у савременој Украјини.

Суоснивач Пинк Флојда, који је пре почетка руске операције назвао "гангстером", запитао се у интервјуу "да ли је Путин већи гангстер од Џоа Бајдена и свих оних који су задужени за америчку политику од Другог светског рата? Нисам баш сигуран", одговорио је Вотерс на своје питање, додавши да "Путин није извршио инвазију на Вијетнам, или Ирак, зар не?"

На констатацију новинара да се он сада налази у позицији у којој брани руског председника, Вотерс је рекао: "У поређењу са Бајденом, да. Провокације САД/НАТО пре фебруара 2022. биле су екстремне и веома штетне по интересе свих обичних људи Европе."

"Најважнији разлог за наоружавање Украјине је свакако стварање профита за индустрију оружја", закључио је Вотерс.

Вотерс, који је претходно упоредио Израел са Трећим рајхом, поново је потврдио свој став, иако је указао да се не сматра антисемитом и да има многе пријатеље Јевреје.

"Наравно да и даље мислим тако. Израел врши геноцид. Као што је, узгред, Велика Британија то чинила током свог колонијалног периода", оценио је британски рокер.

Дејвид Гилмор и супруга извређали Вотерса

Након што је превод интервјуа за "Берлинер цајтунг" објавио на свом сајту, Поли Самсон је бившег колегу свог мужа назвала "антисемитом до његове труле сржи". У низу њених оптужби и увреда, Вотерс је назван и "лажовом, крадљивцем, женомрсцем, лицемером и мегаломаном", на шта је Гилмор одговорио: "Свака реч је потпуно тачна."

Роџер Вотерс је у Твитер објави оценио да су коментари Самсонове "запаљиви и изразито непрецизни", као и да се тренутно саветује о својој позицији поводом оптужби.

Вотерс: Гилморово празно махање жуто-плавом заставицом 

Дејвид Гилмор и бубњар Пинк Флојда Ник Мејсон су у априлу прошле године објавили песму "Хеј, хеј, устајте" у сарадњи са украјинским музичаром Андрејом Хливњуком и хором народне музике Верјовка, која је инспирисана сукобом у Украјини. То је уједно била и прва нова песма групе Пинк Флојд након 2014. године.

Вотерс је у интервјуу за "Берлинер цајтунг" рекао да није изненађен Гилморовом одлуком, али да је "веома, веома разочаран", нагласивши да песма "охрабрује наставак рата."

"Довести име Пинк Флојда у везу са нечим таквим... прокси ратом, мене чини тужним. Није им пало на памет да кажу: 'Зауставите рат, зауставите клање, окупите наше вође да разговарају'", рекао је Вотерс о песми и додао да она представља само "празно махање жуто-плавом заставицом."

image