Свет

Роџер Вотерс: Сукоб у Украјини најбоља ствар за САД у протеклих десет година

Британски музичар је указао на профит који је остварен продајом оружја, али и чињеницом да естаблишмент сада може окривити Русију за све недаће обичног народа
Роџер Вотерс: Сукоб у Украјини најбоља ствар за САД у протеклих десет годинаwww.globallookpress.com © Steve Taylor/Keystone Press Agency

Британски музичар Роџер Вотерс, суосниовач састава Пинк Флојд, осудио је САД због профита који остварује од конфликта у Украјини, и указао да је Вашингтон дозволио да се сукоб деси зато што служи америчким интересима.

Вотерс је током скорашњег гостовања на поткасту "Бед фејт" изјавио да је сукоб у Украјини за САД "најбоља ствар која је могла да се догоди у протеклих 10 година" зато што је сукоб "изразито добар за бизнис".

"Део њиховог пословања је ратно профитерство кроз производњу и продају оружја", указао је Вотерс, и додао да тај новац никада не дође до обичних грађана.

"То нисмо ви или ја; обични људи не инвестирају у војну индустрију. То су људи са тонама новца, и они остварују баш добар профит када има рата", додао је он.

Ситуација у Украјини годи и естаблишменту јер, како наводи Вотерс, он може убедити народ који једва преживљава да су Руси и председник Русије Владимир Путин, кога на Западу пореде са Хитлером, криви за све потешкоће са којима се народ свакодневно бори.

Вотерс је казао како му је тренутно забрањено извођење наступа у Пољској због критиковања западног интервенционистичког војног деловања, али због апеловања Украјини да прихвати руске позиве на мировне преговоре.

Подсетимо, Вотерс је писао лично Владимиру Путину, председнику Украјине Владимиру Зеленском и првој дами Елени Зеленској, као и председнику САД Џозефу Бајдену, и позвао сваку од страна да пристане на мирно решавање конфликта, који је назвао "најгором могућом ствари која је могла да се деси."

Војноиндустријски комплекс САД као једини победник

Идеју да се војна индустрија САД највише окористила од ситуације у Украјини поткрепљује скорашњи извештај "Јаху њуз", у коме тај медиј наводи да су се земље ЕУ обавезале на куповину америчког оружја у вредности од 230 милијарди долара откако је руска војна операција почела у фебруару.

Амерички произвођачи оружја окористили су се и о Бајденово континуирано слање оружја у Украјину, будући да је председник САД потрошио више од 65 милијарди долара на војно и финансијско помагање кијевског режима у протеклих девет месеци.

Москва је у више наврата упозоравала да ће континуирано наоружавање кијевског режима само продужити конфликт и све што он подразумева, али и да таква одлука чини САД и друге НАТО чланице  учесницама у сукобу.

image