Свет

Заборављена потпредседница: Чак ни демократе више немају поверења у Камалу Харис

Актуелну америчку потпредседницу некада су видели као наследницу председника Бајдена, али се сада чини да су чак и најближи савезници изгубили поверење у њу
Заборављена потпредседница: Чак ни демократе више немају поверења у Камалу Харис© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Потпредседница САД Камала Харис, коју су некада многи видели као потенцијалну наследницу председника Џозефа Бајдена, ни две године након ступања на ту функцију не успева да изгради сопствену репутацију и изађе из сенке свог остарелог шефа.

Харисова, која је почетком 2021. године постала прва жена, црнкиња и особа индијског порекла на месту потпредседника САД, у последње време је изгубила подршку и значајног дела своје Демократске партије, а све више њених партијских колега сматра да би она у будућности могла да донесе више штете него користи демократама, пише "Њујорк тајмс".

Последњих недеља она је покушала да се активира, говорећи на сахрани Тајра Николса, црнца кога су недавно убила петорица полицајаца у Мемфису, као и на 50. годишњици пресуде "Роу против Вејда" која је легализовала право жена на абортус. То међутим није било довољно да убеди већину у њеној партији да је Харисова адекватан кандидат за Бајденовог наследника у скоријој будућности.

Болна реалност за Харисову представља чињеница да су десетине утицајних демократа, међу којима су и неки њени некадашњи политички савезници, последњих месеци у приватним разговорима нагласили да се она једноставно није наметнула као будући лидер не само партије, већ и читаве државе.

Чак су и поједини демократски политичари на које су чланови њеног тима упутили новинаре како би добили неке "позитивне изјаве" о њој приватно рекли да су изгубили поверење у њу, преноси њујоршки лист.

Неписано је правило у америчкој политици да потпредседници претендују да наследе своје шефове по окончању њиховог председничког мандата. Услед чињенице да је Џозеф Бајден са пуних 80 година најстарији председник у америчкој историји, позиција Харисове као његове изабране наследнице значајнија него у случају било ког председника у новијој историји.

Та чињеница многима у Демократској партији изазива стрепњу, у случају да Бајден одустане од кандидатуре за други мандат. Већина демократа са којима су разговарали новинари "Њујорк тајмса" сматра да Харисова не може да победи на председничким изборима 2024. године, а поједини мисле да је највећи изазов за партију како је уклонити са политичке сцене а да се не изазове бес код дела гласача.

Сада, када је Бајденова кандидатура за други мандат извесна, поставља се питање да ли Камала Харис за актуелног председника у трци за реизбор представља слабу тачку. Појединци у Демократској партији се плаше да би републиканци своје нападе могли да усмере управо ка њој, представљајући глас за остарелог Бајдена као де факто глас за његову значајно млађу потпредседницу.

"То би, по мом мишљењу, био један од најјачих аргумената против Бајдена", рекао је стручњак за кампање близак демократама Џон Морган. "Није потребну да будете геније да би рекли, 'Погледајте његове године, морамо да размишљамо о томе'".

Харисова до сада није успела да изгради сопствени имиџ, сматра он. "Не могу да се сетим ни једне ствари коју је она урадила, осим што је стајала поред њега на неким церемонијама", додао је Морган.

Тек око 40 одсто Американаца сматра да Харисова добро обавља свој посао, показују резултати истраживања која је сабрао "Лос Анђелес Тајмс". С друге стране, 53 одсто испитаника нема позитивно мишљење о њој, што је чини не само најнепопуларнијим потпредседником у новијој историји, већ и мање популарном од самог Бајдена.

Харисова се током претходне две године нашла у тешкој позицији и зато што је, као председница Сената са подједнаким бројем републиканаца и демократа, често морала да буде "језичак на ваги" и присуствује гласањима како би то тело могло да доноси законе. Она је свој одлучујући глас током претходне две године морала да да чак 26 пута, више од било ког потпредседника још од 1832.

То је значило да она ни у једном тренутку није могла да буде ван Вашингтона дуже од 24 сата, за случај да је њен глас у Сенату био неопходан. Пошто су демократе на новембарским међуизборима успеле да освоје тесну већину од 51 сенатора наспрам републиканских 49, очекује се да ће Харисова у наредне две година имати мало више простора за путовања и изградњу свог имиџа у спољној политици.

Потпредседница се суочила и са проблемима унутар свог кабинета. Свега неколико месеци након што је преузела функцију, у америчким медијима су почеле да круже приче о наводним сукобима међу члановима њеног тима. Такав развој догађаја не би требало да чуди, пошто је Харисова и у ранијим фазама своје каријере важила са тешку особу за сарадњу. Док је председник Бајден окружен групом верних саветника са којима сарађује више деценија, чланови кабинета Камале Харис у последње време мењају се као на траци.

Харисова је проблема имала и са својим јавним наступима. Након катастрофалног интервјуа са Лестером Холтом на Ен-Би-Си Њузу у јуну 2021. године, када није успела да објасни стратегију Беле куће за заштиту граница од илегалних миграната, Харисова је из страха од нових гафова готово годину дана избегавала разговоре са новинарима.

Она се нашла на удару критика и неких препознатљивих лица из Демократске партије, попут Хилари Клинтон, која је наводно рекла да Харисова "не може да победи зато што нема политички инстинкт да тријумфује на предизборима", тврде извори "Њујорк тајмса". Портпарол Клинтонове Ник Мерил демантовао је те тврдње и рекао да је некадашња прва дама и актуелна потпредседница деле заједничко искуство као "жене на власти".

Времена за Камалу Харис да промени нешто у својим јавним наступима и придобије подршку како својих партијских колега, тако и ширег бирачког тела све је мање. Како ће кампања за председничке изборе 2024. почети већ крајем ове године, демократе ће у наредном периоду морати да донесу неке тешке одлуке уколико желе да остану у Белој кући и у наредном периоду.

image