Свет

Чији је кинески балон? На летелици били натписи на енглеском

Поставља се питање да ли су америчке или неке друге компаније помагале Кини да направи ове балоне, рекао амерички сенатор Саливен
Чији је кинески балон? На летелици били натписи на енглеском© Tanjug/FBI via AP

Кинески балон који су америчке снаге недавно обориле изнад своје територије садржао је делове произведене на Западу, на којима су се налазили натписи на енглеском језику, тврде људи блиски истрази.

Званичници америчке администрације упознали су конгресмене са натписима на састанку иза затворених врата, тврде извори "Блумберга". Реч о званичницима Стејт департмента, Министарства одбране и обавештајних служби.

Присуство делова произведених на Западу потврдило је више људи, иако није потврђено о којим деловима је реч. Није познато ни да ли су натписи на енглеском језику откривени пре него што је балон срушен или након тога, када су прикупљени његови делови.

Операција скупљања делова срушеног балона и даље се наставља недалеко од обале Јужне Каролине.

Представници америчког Савета за националну безбедност и Министарства одбран нису коментарисали наводе о присуству делова произведених на Западу.

Амерички званичници објавили су раније да су њихови шпијунски авиони успели да направе фотографије балона високе резолуције, док се он кретао изнад САД. Агенти ФБИ рекли су да је истрага у раној фази и да још нису пронашли терет који је балон носио.

Балон прикупљао "комуникационе сигнале"?

Високи званичник Стејт департмента изјавио да је кинески, наводно шпијунски балон, могао да прикупља комуникационе сигнале.

Према његовим речима, балон је имао неколико антена "које могу да служе за прикупљање информација," преноси Би-Би-Си.

Представнички дом америчког Конгреса јуче је једногласно усвојио резолуцију којом се осуђује прелет кинеског балона над ваздушним простором САД прошле недеље као ''дрско кршење суверенитета Сједињених Америчких Држава'', преноси Ројтерс.

Сенатор из редова републиканаца и потпредседник одбора за обавештајне послове Марко Рубио рекао је да је једна од главних предности балона у односу на друге ваздухоплове то што "могу да лебде изнад једне локације дужи временски период и што обезбеђују јефтин и дугорочан надзор".

Републикански сенатор Ден Саливен рекао је да се "поставља питање да ли су америчке или неке друге компаније помагале Кини да направи ове балоне".

Кина демантује да је реч о шпијунском балону и тврди да је он коришћен за испитивање климатских услова, али да је скренуо са курса.

Кинеско Министарство одбране одбило је да са америчким званичницима разговара о балону зато што "коришћење силе у међународним односима ствара лош преседан", преноси "Блумберг".

"САД нису створиле адекватну атмосферу за дијалог", рекао је портпарол Министарства Тан Кефеи и додао да је "рушење кинеског цивилног балона неодговорно". 

image