Свет

Америчка морнарица објавила фотографије шпијунског балона: Кина неће да разговара са нама

САД су у Вашингтону и Пекингу окупиле дипломате из 40 земаља како би их упознали са својим досадашњим сазнањима о балону који је летео изнад америчког тла
Америчка морнарица објавила фотографије шпијунског балона: Кина неће да разговара са нама© Tanjug/U.S. Navy via AP

Сједињене Америчке Државе одржале су састанке у Вашингтону и Пекингу са страним дипломатама из 40 држава како би им представили своја досадашња сазнања  о кинеском балону за који верују да је био на шпијунској мисији.

Заменица државног секретара Венди Шерман одржала је састанке са око 150 дипломата из 40 амбасада, док је амбасада САД сличне сусрете организовала у Пекингу, пренео је Ројтерс.

На састанцима у Пекингу, САД су представиле информације које указују да балон који је ушао у амерички ваздушни простор и летео изнад војних објеката, није био истраживачки метеоролошки балон, како је рекла кинеска страна, већ летелица која је коришћена за шпијунажу, рекао је дипломата који је присуствовао састанку.

Додао је да им је у америчкој амбасади у Пекингу речено да је балон имао соларне панеле, што значи да му је требало више напајања него обичном метеоролошком балону, као и да се путања његовог лета није поклапала са путањом ветра.

Балон је имао кормило и пропелере, речено је дипломатама. Пошто им није саопштено ко је власник балона, како наводи Ројтерс, америчка страна обавестила је дипломате на брифинзима да не верује да се ради о цивилном балону.  

Америчка морнарица објавила је фотографије обореног кинеског балона за који се сумња да је био шпијунски.

Команда америчких поморских снага објавила је неколико фотографија на својој Фејсбук страници на којима се види како припадници војске увлаче у чамац велике остатке балона, преноси Би-Би-Си.

У саопштењу се наводи да су морнари који су у недељу извлачили остатке летелице били део специјалног тима за руковање експлозивима.
Балон ће сада бити испитан да би се утврдило да ли је на њему заиста била шпијунскa опрема.

Кина неће ни да разговара телефоном

Шеф пентагона Лојд Остин покушао је да ступи у контакт са кинеским министром одбране у вези са ситуацијом око обореног кинеског аеростата, али је Пекинг одбио контакт, саопштио је Пентагон.

Кина је одбила захтев САД за телефонски разговор између америчког министра одбране Лојда Остина и кинеског министра одбране Веи Фенга, рекао је портпарол Пентагона генерал Патрик Рајдер.

Пентагон је поднео захтев за позив у суботу, одмах након што је оборио кинески балон, осумњичен за шпијунирање, код обале Јужне Каролине.

"Нажалост, Кина је одбила наш захтев. Наша посвећеност отвореним линијама комуникације ће се наставити", рекао је Рајдер, пренео је Ројтерс.

САД су обориле у суботу наводни шпијунски кинески балон који је неколико дана летео изнад америчке територије.

Пентагон је у четвртак саопштио да је америчка војска открила кинески балон за надзор на великој висини изнад континенталног дела САД.

Портпарол кинеског министарства спољних послова саопштио је у петак да је балон цивилни и да се користи у метеоролошке и друге научне сврхе, као и да је непланирано скренуо са предвиђеног курса.

Бела кућа је јуче саопштила да прелет кинеског шпијунског балона над САД није допринео побољшању ионако напетих односа САД са Пекингом.

После изненађујуће благе првобитне реакције Пекинга након обарања балона, реторика кинеских власти је у међувремену знатно заоштрена, оцењује АП и додаје да односи две земље настављају да се погоршавају.

Због случај кинеског балона амерички државни секретар Ентони Блинкен отказао је дуго очекивану посету Пекингу која је била планирана за ову недељу.

Кина тврди да је реч о цивилном балону који се користи за метеоролошка истраживања, али је одбила да каже коме припада летелица - неком одељењу владе или некој компанији.

image