Свет

Пентагон тврди да су и раније уочавани кинески балони

Кинеске летелице уочене су, наводно, на "локацијама од интереса за Кину"
Пентагон тврди да су и раније уочавани кинески балони© Tanjug/Chad Fish via AP, File

Портпарол Пентагона, бригадни генерал Патрик Рајдер открио је је да је Вашингтон пре уочавања најновијег кинеског балона знао за ранија четири надлетања балона из ове државе.

"Летели су изнад локација које су од интереса за Кину", рекао је Рајдер, не наводећи да ли су летелице прелазиле изнад места на којима су америчке војне базе.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен који је због спорног балона одложио пут у Кину, рекао је у среду, а пренео Ројтерс, да су Сједињене Америчке Државе десетинама земаља широм света дале информације о обореном кинеском шпијунском балону.

Према Блинкену, са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом он је разговарао и о "системским тактичким изазовима које Кина поставља пред Северноатлантску алијансу".

САД су у суботу изнад америчких територијалних вода Атлантика, на обали Јужне Каролине обориле наводни кинески шпијунски балон који је летео изнад америчке територије на великој висини.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова рекао је у петак да је балон цивилни и да се користи у метеоролошке и друге научне сврхе, те да је непланирано скренуо са предвиђеног курса.

image