Свет

Моравјецки: Пораз Русије постао је разлог постојања Пољске и Европе

Украјина би данас била ближе победи да су сви реаговали истом брзином као Варшава, поручио је премијер Пољске
Моравјецки: Пораз Русије постао је разлог постојања Пољске и Европе© Tanjug/Lisi Niesner/Pool via AP

Пораз Русије је разлог постојања Пољске и Европе, Пољска постоји ради победе над Русијом, рекао је премијер земље Матеуш Моравјецки. Према његовим речима, рат у Украјини представља егзистенцијалну претњу за Пољску и Европу, а победа над Русијом је у интересу целог континента.

"Ако Русија победи, све геополитичке анализе могу бити одбачене. Пољска није изабрала своје место на мапи, али у потпуности разуме одговорност коју ова позиција носи. Победа над Русијом је и пољски и европски државни смисао постојања", рекао је.

Он је за италијански лист "Коријере дела сера" истакао да би Украјина данас била ближе победи да су све земље реаговале истом брзином као Пољска. Посебно је критиковао Немачку за коју је навео да више најављује помоћ, него што је заправо шаље.

"Чак и да Берлин снабде Украјину оним што је најавио, то је само кап у мору. Од најјаче европске земље треба очекивати више", поручио је Моравјецки јер, како је навео, одлагање испоруке оружја је противно европским интересима и чини Кремљ самоуверенијим.

Када је реч о слању борбених авиона Ф-16 Украјини, премијер Пољске је навео да одлуку о томе треба да донесе НАТО, али да још није постигнут договор у вези са тим питањем на нивоу Алијансе.

"Међутим, као што је рекао Волфганг Ишингер, ниједну опцију не треба искључити јер ћемо тако само ојачати Москву", рекао је он.

Моравјецки је поручио да скоро годину дана након почетка сукоба, "свима треба да буде јасно да је повратак у предратно стање немогућ".

"Ако желимо да победи мир, не смемо да потпаднемо под утицај руске пропаганде страха", рекао је пољски премијер за италијански лист. 

Истакао је да са Русијом не може да се преговора јер је реч о "терористичкој држави", као и да су "размере руских ратних злочина монструозне". "Док са тим не престану, нема о чему да се прича", рекао је Моравјецки.

Он је изјавио да је услов за враћање Русије у, како је описао, групу цивилизованих држава - депутинизација, али да су грађани Русије ти који морају да разбију "квазитоталитарни систем који је створио председник Путин".

"Тек тада ће бити наде за другачију будућност односа Русије и Европске уније", навео је Моравјецки.

Данашњу Русију упоредио је са Хитлеровом Немачком, рекавши да за Русију има места у свету, исто као што је било и за Немачку после Другог светског рата.

"Тај процес није био лак, али је био успешан. Исти пут остаје отворен и за Русију", закључио је премијер Пољске.

Подсетимо, недавно је бивши министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски сугерисао да је влада у Варшави разматрала поделу Украјине у првим недељама сукоба између Москве и Кијева.

Моравјецки је те наводе одбацио, поручивши да је Сикорски "руски пропагандиста".

Захарова: Ваша злоба ће вас уништити

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова одреаговала је на данашњу изјаву пољског премијера, рекавши да се у његовом ставу не зна чега има више -  да ли глупости или подлости. 

"И једно и друго део је велике мржње. А она је самодеструктивна, као што знате. Само тако настави, Моравјецки. Ваша злоба иде у корист вашег пораза", написала је Захарова на Телеграму.

image