Свет

Европска комисија у страху: Очекује нас несташица гаса следеће зиме

До краја јануара ове године, главно европско чвориште за трговину природним гасом (ТТФ) смањено је за око шест пута у односу на августовски максимум прошле године, што је око 55 евра по мегавату, односно око 569 евра за хиљаду кубних метара, наводи се у саопштењу
Европска комисија у страху: Очекује нас несташица гаса следеће зимеGetty

Европска комисија саопштила је да, према најновијој економској прогнози, постоје ризици несташице гаса у ЕУ за следећу зиму, преносе "РИА Новости".

Како се наводи у документу, количина гаса у главном европском чворишту за трговину природним гасом (ТТФ) смањена је, до краја јануара ове године, за око шест пута у односу на августовски максимум прошле године.

На основу фјучерс уговора, цене ТТФ плавог горива остаће у распону од 55 до 70 евра по MWh (односно 569-724 евра за хиљаду кубних метара) до краја 2024. године. То је у просеку 57 одсто и 42 одсто ниже од претпоставки које је Европска комисија изнела у претходним јесењим прогнозама за 2023. и 2024. годину.

Међутим, у саопштењу се наводи да је цена гаса и даље три пута већа у односу на 2019. годину.

"У условима велике инфлације у позадини текућих геополитичких тензија, не може се искључити пораст цена сличан ономе који се десио 2022. године, посебно сада када је увоз ЛНГ-а постао главни извор природног гаса у ЕУ", додаје су у саопштењу.

Наводи се и да би већа потражња у Кини могла да подстакне глобалну потражњу за ЛНГ и тиме повећа трошкове пуњења складишта гаса у Европској унији овог лета.

"Опасност од несташице гаса за зиму 2023-2024. још не може да се отклони", наводи се.

Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви као и политике напуштања руског горива. У контексту поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија у Европи је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што је утицало и на друге секторе привреде.

Економија еврозоне би требало да се смањи следеће године јер ће висока инфлација и потенцијална несташица енергената довести до пада производње и изазивати потресе на тржишту рада, оценили су економисти "Фајненшел тајмса".

Скоро 90 одсто од 37 економиста које је анкетирао "Фајненшел тајмс" сматра да је зона јединствене валуте већ у рецесији, а већина предвиђа да ће бруто домаћи производ бити у паду током целе следеће године.

Русија је, у међувремену, повећала продају течног природног гаса из мора, захваљујући фабрици "Јамал ЛНГ" на Арктику, коју води "Новатек". Према Ростату, руска производња течног природног гаса порасла је за скоро 10 посто у периоду јануар-новембар, на 29,7 милиона тона.

Русија је успела да надокнади мањи извоз гаса у Европу кроз раст цена енергената, при чему су њени буџетски приходи од нафте и гаса скочили за више од трећине у периоду јануар-октобар 2022.

"Гаспром" је такође саопштио да се његова производња гаса у 2022. процењује на 412,6 милијарди кубних метара. Годину дана раније, производња је достигла 13-годишњи максимум од 514,8 милијарди кубика гаса.

image