Економија

Пет сценарија потенцијалних проблема за светска тржишта 2023

Док се оптимисти кладе на то да ће се централне банке окренути смањењу каматних стопа, Кина потпуно изаћи из изолације, а сукоб у Украјини утихнути, други су у потрази за ризицима који би могли да гурну тржишта у хаос
Пет сценарија потенцијалних проблема за светска тржишта 2023www.globallookpress.com © © Uwe Kraft

После најгоре године за глобалне акције у протеклој деценији и пада вредности обвезница какав није виђен у овом веку, поједини инвеститори нису спремни да било шта узму здраво за готово 2023. године.

Док се оптимисти кладе на то да ће се централне банке окренути смањењу каматних стопа, да ће Кина потпуно изаћи из изолације, а сукоб у Украјини утихнути, други су у потрази за ризицима који би могли да гурну тржишта у хаос.

"Блумберг" је саставио пет проблематичних сценарија са којима би инвеститори могли да се суоче догодине.

Укорењена инфлација

"Тржиште обвезница очекује да ће се инфлација прилично уредно вратити на своје место у наредних 12 месеци", рекао је Метју Мекленан, шеф тима за глобалну вредност у компанији "Фирст Игл инвестмент менаџмент".

То може да буде велика грешка јер постоји реалан ризик да раст плата и притисци на ланце снабдевања, попут виших трошкова енергената, подстакну раст потрошачких цена, рекао је Мекленан и додао да би то довело до пораста трошкова позајмљивања и рецесије.

"Фед није видео да долази инфлација и у покушају да се изборе против ње можда неће видети финансијску несрећу", рекао је Мекленан и додао да је "сасвим могуће да Фед потцењује ризик од финансијске катастрофе."

Посртање Кине

Кинеске акције скочиле су за око 35 одсто у односу на октобарски најнижи ниво после најава да се друга највећа светска економија отвара.

Ипак, постоји опасност да здравствени систем буде преоптерећен како број заражених буде растао, а економска активност да пропадне, наводи "Блумберг".

"Кривуља заразе у Кини ће расти и достићи врхунац само један или два месеца након Кинеске Нове године", рекла је Марчела Чоу, глобални тржишни стратег у "Џеј Пи Морган Чејсу".

Она очекује да ће земља успети да се поново отвори али упозорава да постоји ризик зависно од развоја ситуације са ковидом.

Опоравак кинеских акција и даље је осетљив и свака могућност пада економске активности смањила би потражњу на тржиштима роба, посебно за индустријским металима и гвозденом рудом.

Сукоб у Украјини

Главни стратег за глобално тржиште компаније "Нико асет менаџмент", Џон Бејл сматра да би директније укључивање НАТО у сукоб у Украјини и евентуалне санкције Москви које би уследиле, негативно утицали на међународна тржишта и економију.

Секундарне санкције против руских трговинских партнера, посебно Индије и Кине, појачале би ефекат тренутних ограничења у опасном тренутку за глобалну економију, сматра Вејл.

"То би био велики шок у снабдевању света у погледу хране, енергената и других артикала попут ђубрива, одређених метала и хемикалија", рекао је он.

Још алармантнији сценарио би била употреба тактичког нуклеарног оружја, што би једним потезом окончало пољопривредни извоз Украјине, пише "Блумберг".

Пад развојних тржишта

Многи инвеститори очекују да ће снага долара у 2023. опасти, али и цене енергената, што су два фактора која би ублажила притисак на тржишта у развоју.

Сваки неуспех у обуздавању инфлације упропастио би овај исход за тржишта валута, док је интензивирање сукоба у Украјини само један од многих ризика који би могли поново да дигну цене енергената у небеса.

"Можда ћемо имати још једну тешку годину за тржишта у развоју", рекао је Шејн Оливер, шеф инвестиционих стратегија и економије у компанији "АМП сервисиз". Висок или растући амерички долар би деловао негативно на земље у развоју јер многе имају дугове у америчким доларима, истиче Оливер.

Реприза ковида

Заразнији или смртоноснији сој ковида 19, или чак и садашње варијанте које се дуже задржавају, могле би поново да закрче ланце снабдевања, што би прерасло у инфлацију и успорило економску активност.

"Верујемо да би ово највише осетиле веће економије и оне које више зависе од трговине", рекла је Чоу из "ЏејПи Моргана".

За сада, она верује да ће вирус наставити да се повлачи и очекује да ће негативност на тржиштима бити више фокусирана на рецесију у САД и Европи.

image