Економија

Еврозона: Инфлација ће остати повишена, чак и ако падну цене енергената

Досадашња повећања плата нису достигла раст цена, рекао главни економиста ЕЦБ
Еврозона: Инфлација ће остати повишена, чак и ако падну цене енергената© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Главни економиста Европске централне банке (ЕЦБ) Филип Лане рекао је да ће притисци на цене у еврозони остати повишени чак и ако трошкови енергије почну да попуштају, преноси "Блумберг".

"Ово није одлучујуће за укупну динамику инфлације", рекао је Лане на панел дискусији у Њу Орлеансу. Првобитни енергетски шок који је резултат рата у Украјини и ефеката поновног отварања након пандемије преточиће се у плате "у наредне две или три године", рекао је он.

Инфлација у еврозони је у децембру успорила на 9,2 одсто, више него што су економисти предвиђали, а успоравање је узроковано падом цена енергената, иако је мера раста цена која уклања тако нестабилне артикле достигла рекордних 5,2 одсто.

С обзиром да досадашња повећања плата нису достигла ове порасте цена, сада постоји јаз који ће "одржавати притисак на инфлацију у наредних неколико година", навео је економиста.

Ипак, ако се успоравање трошкова енергије настави, то би током времена требало да се претвори у "мањи притисак на инфлацију хране, мањи притисак на основну инфлацију", рекао је Лане.

"То треба да препознамо, али, наравно, такође треба да препознамо неизвесност у вези будућег пута цена енергената", додао је он.

ЕЦБ је прошле године повећала трошкове задуживања за 250 базних поена и обећала да ће уследити још повећања. Симулације показују да тренутни ниво каматних стопа није довољан да се инфлација врати на циљ од два одсто на време, рекао је Лане.

"Сасвим смо задовољни са пружањем ових смерница, али дозволите ми такође да појасним да ће ове одлуке зависити од података и пратиће приступ од састанка до састанка због неизвесности са којом се суочавамо", закључио је главни економиста ЕЦБ.