Свет

Дечак први пут до ваздуха после 198 сати под рушевинама: Ускоро обустава потраге (ВИДЕО)

Више од 37.000 људи је погинуло, док су десетине хиљада повређене. Спасиоци и даље трагају за преживелима, али најављују да ће се спасилачке операције ускоро прекинути
Дечак први пут до ваздуха после 198 сати под рушевинама: Ускоро обустава потраге (ВИДЕО)© Tanjug/Ismail Coskun/IHA via AP

Спасиоци и данас улажу напоре да пронађу преживеле испод рушевина у три провинције које су тешко погођене прошлонедељним разорним земљотресима јачине 7,8 и 7,5 степени Рихтерове скале у Турској и Сирији.

Према новом билансу, скоро 38.000 људи је погинуло у разорном земљотресу који је у прошли понедељак погодио Турску и Сирију, наводи агенција Ројтерс.

Турске власти саопштиле су да су у тој земљи живот изгубиле 31.974 особе, а више од 5.815 људи је погинуло у Сирији, како је навео Ројтерс позивајући се на сиријске државне медије и УН. Турски председник Тајип Реџеп Ердоган изјавио је да је спасено око 8.000 људи у Турској из рушевина након земљотреса.

Број мртвих у Турској порастао је на 31.643, повређено је 80.278 , а из региона је у друге провинције евакуисано 158.165 људи, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама.

Иако су експерти оценили да се полако исцрпљују могућности за проналажење преживелих, турска телевизија и данас емитује извештаје о спасилачким напорима са терена.

АП је објавио да су током потраге за преживелима у провинцији Адијаман спасиоци открили 18-годишњег Мухамеда Кафера Кетина коме су лекари дали инфузију са течношћу пре почетка деликатне операције ископавања испод рушевина зграде која се и даље урушавала.

Нешто касније младић је спасен и на носилима, са маском за кисеоник изашао на светлост дана након 198 сати проведених испод рушевина.

На другој локацији, у Кахраманмарасу, спасиоци су улагали напоре да извуку девојчицу, њену мајку и баку, али на другим местима у току су завршни спасилачки напори због све мањих шанси да се пронађу преживели који су већ осам дана затрпани по ниским, зимским температурама.

"Имам веома снажан осећај да ћемо их добити", рекао је Бурцу Балдауф, шеф турског добровољног здравственог тима. "То је већ чудо. После седам дана су тамо без воде, без хране и у добром стању".

Најмање 19.300 жртава земљотреса налази се на лечењу у болницама у Турској, саопштено је из Министарство здравља те земље.

Међу њима је 3.636 особа које се налазе на одељењима интензивне неге, а најмање 8.851 пацијент морао је да буде оперисан, док су неки већ отпуштени.

Турски министар урбанизма Мурат Курум рекао је да се око 42.000 зграда у 10 градова или срушило, или им је хитно потребно рушење или је тешко оштећено.

Уједињене нације су саопштиле да је у Сирији погинуло 5.714 људи укључујући и оне који су погинули у побуњеничкој енклави и областима које држи влада, а повређено је више од 7.600 људи.

У Турској и Сирији се ближи крају акција спасавања преживелих у земљотресу из рушевина и потребно је хитно прећи на фазу пружања склоништа, хране, школовања и психосоцијалне заштите, изјавио је шеф УН за хитну хуманитарну помоћ Мартин Грифитс.

Руски спасиоци завршавају своју мисију у зони катастрофе у Турској и Сирији, донета је одлука о повлачењу групе, рекао је шеф Министарства за ванредне ситуације, преносе "РИА Новости" а повлачење су најавили и пољски спасиоци.

Сиријски председник Башар ал-Асад пристао је да пусти Уједињене нације да испоруче помоћ Сирији кроз још два гранична прелаза из Турске у наредна три месеца, изјавио је  шеф УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс на седници Савета безбедности.

Од данас доступан и СМС број за помоћ Сирији

Грађанима Србије од данас је доступан и СМС број за новчану помоћ Сирији, ради отклањања последица катастрофалног земљотреса у тој земљи, саопштила је Влада Србије.

Број за СМС поруку је 1004, са садржином "Сирија", чиме ће бити донирано 200 динара за санирање последица земљотреса и помоћ породицама жртава.

Када је реч о Турској, у функцији је постојећи број телефона 1003, на који је потребно послати СМС поруку са садржајем "Турска" како би се донирало 200 динара помоћи тој држави.

Подсећамо, оба броја доступна су корисницима свих мобилних оператора који послују на територији Републике Србије.

Спасилачки тим Србије остаје у Турској докле год је потребно

Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да ће спасилачки тим Србије остати у Турској докле год буде потребно, како би помогли жртвама земљотреса, преноси РТВ.
Како се наводи, спасилачка група "Бели шлемови" објавила је да ће ускоро завршити потрагу за преживелима испод рушевина на северозападу Сирије, а Уједињене нације су упозориле да се ближи крај спасавања преживелих и да је сада потребно обезбедити склоништа и храну жртвама земљотреса.

"Спасилачке екипе које су до сада већ напустиле Турску су из Либана, Шпаније, Словачке, Мађарске, Јордана, Словеније, Црне Горе, Хрватске, Швајцарске, Пакистана и део Италијанског тима. Тимови из Босне и Херцеговине и Велике Британије се пакују и одлазе током дана", навео је МУП.

image
VV inauguration
banner