Свет

Скоро девет милиона људи у Сирији погођено земљотресом, потребно 400 милиона долара помоћи

Први конвој помоћи Уједињених нација ушао је данас из Турске преко новоотвореног прелаза Баб ал Саламех у северозападну Сирију, која је под управом побуњеника
Скоро девет милиона људи у Сирији погођено земљотресом, потребно 400 милиона долара помоћи© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Скоро девет милиона људи у Сирији погођено је разорним земљотресом, који је прошле недеље погодио ту земљу и оближну Турску, саопштиле су данас Уједињене нације.
УН су позвале на прикупљање 400 милиона долара помоћи за Сирију, пренео је Ројтерс.

"Хуманитарним агенцијама ће бити потребно 397,6 милиона долара да одговоре на најхитније хуманитарне потребе у наредна три месеца", наводи се у саопштењу УН-а.

Први конвој помоћи Уједињених нација ушао је данас из Турске преко новоотвореног прелаза Баб ал Саламех у северозападну Сирију, која је под управом побуњеника, рекао је портпарол канцеларије УН за хуманитарна питања.

Помоћ је испоручила Међународна организација за миграције, пренео је Ројтерс.
Нису наведени детаљи о обиму ни о врсти помоћи, која је отпремљена у подручја погођена прошлонедељним катастрофалним земљотресом.

Уједињене нације саопштиле су да је сиријски председник Башар ал Асад одобрио отварање два нова гранична прелаза између Турске и Сирије.

Наведено је да је у питању почетни период од три месеца испоруке хуманитарне помоћи.

Амбасадор Србије: Тешко је проценити број страдалих

Амбасадор Србије у Сирији Радован Стојановић изјавио је данас да је ситуација у тој земљи изузетно тешка, јер је велики број људи погинуо, нема довољно склоништа, а међународна помоћ тешко стиже, због санкција које су на снази.

Он је за Танјуг рекао да међу страдалима нема држављана Србије, односно да има податке само за грађане Србије запослене у међународним организацијама и да су они сви добро и нико није тражио помоћ у смислу евакуације.

"Тешко је тачно рећи, јер многи имају двојно држављанство и немамо тачне спискове још од почетка кризе пре 10 година", рекао је Стојановић.

Такође, рекао је и да је тешко рећи колико је тачно људи страдало, јер сиријске службе броје жртве само са подручја која контролише влада, али и да проблем представља то што се као жртве броје само они чија су тела пронађена и могу да се идентификују, због чега се претпоставља да број страдалих може да иде и до 10.000.

Према речима амбасадора, Сирија је суочена са вишегодишњом хуманитарном катастрофом на коју се надовезао земљотрес на северозападу, делу земље погођене ратним дејством.

"Идлиб, Алепо и други велики градови имали су велики број расељених, тако да Сирија нема тачну процену", рекао је Стојановић.

Стојановић је навео и да је по званичним подацима УН, више од 5,5 милиона људи остало без крова над главом, а да шатори нису адекватни, јер се температуре спуштају и испод нуле.

Када се ради о прикупљању помоћи, он је казао да су грађани Србије фантастично реаговали, као и да је прикупљена знатна количина материјала и новца, али да је проблем у допремању.

"Помоћ је ограничена због санкција. Ирак, Либан, Јордан су први притекли у помоћ, али то је недовољно. Уједињени Арапски Емирати су послали 18 авиона помоћи. Да стиже морским путем, то би трајало месецима", рекао је Стојановић.

Према његовим речима, велики проблем представља и недостатак грађевинских стручњака, јер је 70 одсто грађевина склоно урушавању, а они не могу брзо да преконтролишу све грађевине и кажу шта је безбедно, а шта не.

"Тимови даноноћно раде на процени зграда да ли су безбедне или не. Међу њима је и почасни конзул Србије у Сирији Валид Рафул, који је грађевинске струке и који има своју фирму и даноноћно ради на тој процени", рекао је Стојановић.

image
VV inauguration
banner