Свет

Европска унија спремила 10. пакет санкција: На удару руска гума, асфалт и банке

Како преноси Ројтерс, могуће је да ће договор бити постигнут до обележавања годишњице почетка Специјалне војне операције у Украјини 24. фебруара
Европска унија спремила 10. пакет санкција: На удару руска гума, асфалт и банке© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Представници 27 земаља Европске уније расправљаће данас о новом пакету санкција Русији, за које је најављено да би могле да буду вредне 11 милијарди евра.

Како преноси Ројтерс, могуће је да ће договор бити постигнут до обележавања годишњице почетка Специјалне војне операције у Украјини 24. фебруара.

"Слабимо способност Русије да одржи своју ратну машинерију. Усвојили смо девет пакета санкција, руска економија се смањује", сматра председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

"Предлажемо забрану извоза за 47 електронских компонента које се користе за дронове, ракете и хеликоптрере и термичке камере. Све ћемо учинити да ови производи не могу да се нађу на другом месту. Први пут уводимо, санкције против ентитета трећих земаља. Као иранска револуционaрна гарда која снабдева Русију са дрновима. То су санкције против седам иранских ентитета да не би могли да снабдевају Русију", нагласила је она.

Како је објаснила, циљ је да се убеде друге компаније или међународни трговци да не послују са Москвом.

Лајен је предложила и да се направи списак руских пропагандиста, јер, како је рекла, "Путин има армију пропагандиста са мрежама дезинформација које шире токсичне вести да би поларизовали земље ЕУ".

"Сада имамо најснажниjе санкције икада и све ћемо да урадимо да оне буду стриктно примењене. Уводимо мере да би се избегло заобилажење санкција. То је моја четврта тачка. Пратићемо олигархе који се крију или продају своју имовину да би избегли санкције. Заједно са земљама чланицама направићемо преглед свих замрзнутих средстава руске централне банке који се налазе у ЕУ. То је кључно да би користили ова средства за реконструкцију Украјине", подвукла је она.

Фон дер Лајен је најавила да ће специјални представник ЕУ Дејвид О Саливан ступити у контакт за трећим земљама да би ЕУ била сигурна да ће и оне примениле санкције и најавила је да ће се идуће седмице организовати форум за координацију санкција са европским међународним партнерима.

Европска комисија је предложила да земље ЕУ избаце још четири руске банке - приватну Алфа банку, онлајн банку Тинкоф и комерцијалног зајмодавца Росбанк из глобалног система за размену порука СВИФТ, објавио је Ројтерс позивајући се на изјаве два дипломатска извора из ЕУ која су говорила под условом да остану анонимни.

"Постоје и стотине дронова произведених у Ирану, које Русија користи на бојном пољу у Украјини. Ови ирански дронови убијају украјинске цивиле тако да по први пут такође предлажемо санкције против иранских економских оператера", рекла је Фон дер Лајен.

Хоће да забране и арапски РТ сервис

Очекује се да ће гума и асфалт бити додати на листу ЕУ о забрањеном увозу из Русије, а блок би забранио и арапски сервис РТ на својој територији, наводи Ројтерс позивајући се на изворе који су упознати са поверљивим разговорима.

Даље забране извоза из ЕУ у Русију имају за циљ да угуше способност Москве да производи оружје и опрему распоређену против Украјине. Извори тврде да ће забране покривати електронска кола и компоненте, термалне камере, радио апарате и оклопна возила, као и челик и алуминијум који се користе у грађевинарству и машинама које служе у индустријске и грађевинске сврхе.

Комисија је такође предложила даља ограничења за европска заједничка предузећа са Русијом, али и за руске држављане који седе у одборима у Европи.

Европска унија покушава да прошири своје мере против Русије и затвори рупе у постојећим санкцијама, укључујући строжу контролу продаје сателитских података Кини, за које извори тврде да су ризични јер би могли да буду достављени Русији.

Земље ЕУ такође разматрају додатне обавезе извештавања како би боље пратиле руску имовину у Европи, док траже начине да искористе оне замрзнуте под санкцијама за финансирање обнове Украјине из рата.

ЕУ је до сада лоцирала око 33,8 милијарди евра активе руске централне банке на својој територији, према званичницима ЕУ, од процењених 300 милијарди долара замрзнутих ван Русије.

image