Свет

Москва: Кијев планира "провокацију" у Чернобиљу

Украјина и њихови савезници желе да оптуже Москву да је изазвала контаминацију радијацијом, саопштило је руско Министарство одбране
Москва: Кијев планира "провокацију" у Чернобиљуwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Кијев и њихови западни савезници планирају да оптуже Русију да је контаминирала делове Украјине радијацијом из чернобиљске зоне искључења, упозорило је руско Министарство одбране. Норвешка, која је учествовала и у саботажи Северног тока, наведена је као један од наводних завереника.

У саопштењу министарства наводи се да ће Кијев оптужити руску војску за кршење безбедносних протокола у нуклеарној електрани која је била под њиховом контролом.

Тврдиће се да су руске трупе шириле радиоактивне материјале по Украјини и опустошиле објекте за задржавање и контролу, додало је министарство.

Нуклеарка у Чернобиљу, озлоглашена по катастрофи 1986. године, била је под руском контролом између 24. фебруара и 28. априла. У септембру је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) поднела извештај о нуклеарној безбедности у Украјини, са детаљима о посетама зони искључења усред оружаног сукоба.

ИАЕА је потврдила да је украјинско особље, упркос извесној штети на опреми, задржало "холистички безбедносни интегритет свих главних нуклеарних објеката". Иако радници нису могли да се ротирају дуже током руског присуства и били су додатно изложени зрачењу, "нису примећене никакве здравствене последице", наводи се у извештају УН агенције.

Агенција се такође позабавила тврдњом Кијева да је Чернобиљ опљачкан, оценивши да наводни инциденти "нису представљали значајан радиолошки ризик" јер су "све активности које укључују руковање радиоактивним материјалом заустављене" под руском контролом.

Руско министарство наводи да ће оптужбе против Москве бити део пропагандне кампање Кијева да утиче на глобално јавно мњење у своју корист следеће недеље, када би Специјална војна операција требало да уђе у другу годину.

Тврдње ће бити засноване на фалсификованим или обмањујућим доказима, наводи се у саопштењу. Додаје се да су норвешки стручњаци за нуклеарну безбедност били укључени у процену наводне радиационе контаминације Кијевске области.

Ингар Амундсен, шеф норвешке управе за заштиту од зрачења (ДСА), потврдио је да је агенција послала стручњаке у Чернобиљ да процене ситуацију на терену.

"Нешто радиоактивне прашине је узбуркано као резултат вожње (руских трупа) у контаминираним подручјима", рекао је он за лист "Дагбладет" и додао да "нема регистрованих последица по здравље и животну средину".

Амундсен је негирао да је ДСА била умешана у било какву научну злоупотребу у Украјини.

image
VV inauguration
banner