Свет

Пољски генерал: Украјина можда има нуклеарно оружје

По међународним споразума, Кијев би требало да је још деведесетих година прошлог века сво нуклеарно наоружање предао Русији, али стварност, каже Валдемар Скржипчак, може бити другачија
Пољски генерал: Украјина можда има нуклеарно оружјеwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Украјина можда има нуклеарно оружје, устврдио је бивши командант пољских копнених снага Валдемар Скржипчак у интервјуу за Радио "Внет", а преносе пољски медији.

Ове тврдње прилично су изненађујуће, будући да је је Украјина, још у децембру 1994.године предала Русији нуклеарно наоружање заостало из Совјетског савеза. Тактичко нуклеарно наоружање са њене територије је повучено још 1992. године, док је статус нукеларне земље Украјина изгубила још 1996. године, заузврат добивши обећање да ће бити поштован њен суверенитет и територијални интегритет.

Скржипчак, међутим, каже да у стварности ситуација може изгледати прилично другачије.

"Не искључујем да Украјина има нуклеарно оружје, јер Украјинци имају нуклеарне електране, научнике, лабораторије и знање. Дакле, имају све што им је потребно да би поседовали и такво оружје. Заправо, од данас им нико неће ни бранити да га имају", рекао је пољски генерал.

Други стручњаци су веома скептични према овим тврдњама и позивају се на аргумент да се поседовање нуклеарног оружја не може дуго чувати у тајности. Али, ни они не искључују могућност да се украјина у блиској будућности нуклеарно наоружа.

"Не верујем да Украјина има нуклеарно оружје. Јер, оружје (ракете или бомбе) су једна ствар, али морате имати и одговарајуће носаче за њих. То су лансери или авиони способни да их носе и лансирају. Али, све то не мења чињеницу да Украјина несумњиво има потенцијал да једног дана такво оружје има. А то знају и Руси", оценио је стручњак за безбедност Марчин Самсел за  "Гик вик".

Након што је Украјина 24. августа 1991. прогласила независност, на њеној територији се налазило 176 интерконтиненталних балистичких пројектила и око три хиљаде тактичких нуклеарних пројектила. Украјина је пристала да преда сав нуклеарни терет Русији у замену за безбедносне гаранције које су дале западне земље, иако је тада у Кијеву било гласова који су позивали да се део нуклеарног наоружања задржи.

Некадашњи званичник Пентагона Мајкл Рубин недавно је изјавио да би Украјину требало нуклеарно наоружати након сукоба с Русијом, док је и украјински амбасадор у Немачкој рекао је да Кијев жели да започне дискусију о нуклеарном статусу Украјине, али је додао да нема "готов предлог" како би то могло да изгледа.

image