Свет

Врхунац цинизма: Норвешка, након оптужби за саботажу Северног тока, Русију назива претњом по Европу

"Норвешка је сада најважнији европски снабдевач енергијом", рекао је заменик шефа норвешке иностране обавештајне службе Ларс Нордрум након што је управо Осло оптужен за учешће у саботажи Северног тока
Врхунац цинизма: Норвешка, након оптужби за саботажу Северног тока, Русију назива претњом по Европуwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Мање од недељу дана након што је Симор Херш у свом историјском извештају оптужио управо Норвешку и САД за саботажу Северног тока, шефови норвешких обавештајних служби назвали су ту земљу "најважнијим европским снабдевачем нафте".

"Норвешка је сада најважнији европски снабдевач енергијом, након што је Русија прекинула извоз гаса на Запад", рекао је заменик шефа норвешке иностране обавештајне службе Ларс Нордрум.

Нордрум је у годишњем извештају норвешких безбедносних агенција о могућим претњама такође тврдио да би норвешка нафтна и гасна постројења могла бити мета руске саботаже, преноси "Асошијејтед прес".

Директорка Норвешке националне безбедносне управе (НСМ) Софи Нистром упозорила је да ће "цела Европа патити" ако буду погођене норвешке гасне и нафтне инсталације.

Међутим, норвешка домаћа безбедносна служба (ПСТ) је у свом извежтају оценила да је мало вероватно да ће Русија ове године извршити било какву диверзантску операцију на норвешком тлу.

Норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам закључио је на основу извештаја три безбедносне агенције да "Русија данас представља највећу претњу норвешкој и европској безбедности, а конфронтација са Западом ће бити дуготрајна".

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш, објавио је прошле недеље чланак у којем се наводи да су амерички рониоци током НАТО вежбе "Балтопс 22" у лето 2022. године поставили експлозив испод Северног тока, који су Норвежани активирали три месеца касније.

image