Свет

Писмо из УПЦ српском владики Герасиму: На делу је затирање православља и покатоличавање Украјине

Власти планирају коначну ликвидацију Украјинске православне цркве, а временом би остатке требало да апсорбује "Православна црква Украјине" Епифанија Думенка, око Васкрса 2023. године, пише митрополит запорошки и мелитопољски Лука
Писмо из УПЦ српском владики Герасиму: На делу је затирање православља и покатоличавање Украјинеwww.globallookpress.com © © Sergei Chuzavkov

Украјинска православна црква налази се под недвиђеним притисцима државе која настоји да је ликвидира, жртва је антицрквене кампање каква није виђена ни у доба комунизма, а коначни циљ је затирање истинског православља и унијаћење Украјине, наводи митрополит запорошки и мелитопољски Лука из Украјинске православне цркве.

Митрополит Лука упутио је недавно владики горњокарловачком Герасиму из Српске православне цркве писмо у којем га обавештава о стању у Украјини, тачније дешавањима у вези са УПЦ на чијем је челу митрополит кијевски Онуфрије.

Писмо је објављено на званичном сајту Епархије горњокарловачке.

У Украјини тренутно нема апсолутно никакве борбе за стварање "једне православне" структуре или промену црквене јурисдикције, све је много дубље и веће, пише митрополит Лука.

"У ствари, ради се о потпуном затирању истинског, канонског православља и стварању услова за проглашење нове уније са гркокатолицима на украјинској земљи, коју имају и Епифаније Думенко и поглавар Украјинске грко-католичке цркве Свјатослав Шевчук што је од њих већ више пута речено. На овај начин биће завршена прва етапа плана покатоличења Украјине и покренута друга – интеграција Думенкове расколничке структуре у систем унијатске организације", наводи црквени великодостојник у писму сабрату из СПЦ.

Како је истакао, држава покушава да ликвидира УПЦ, а "Православна црква Украјине" на чијем је челу Епифаније Думенко, црквена структура којој је "Томос о аутокефалности" 2019. године уручио васељенски патријарх Вартоломеј, жели да је насилно преузме.

"Заузимање храмова се наставља са новом снагом. На пример, само 2022. године, било насилним методама или као резултат незаконитих регистрационих акција државних службеника, расколници су заузели 250 храмова Украјинске Православне Цркве (за још 100, се спрема насилна заплена). У парламенту је већ регистровано неколико предлога закона који предвиђају забрану или суштинско ограничење права Украјинске Православне Цркве. Аутори последњег су посланици повезани са гркокатолицима. Упоредо са тим, широм земље регионална и градска већа доносе одлуке о забрани функционисања парохија УПЦ у својим регионима", пише из Запорожја владика Лука.

Он упозорава да се спрема правни основ да се УПЦ одузму главне православне светиње Украјине – Почајевска и Кијевско-печерска лавра, чији су неки од храмова, како додаје, већ де факто предати Думенковој организацији.

"Нападнуто је и руководство УПЦ. Конкретно, донете су одлуке о одузимању држављанства 12 епископа наше Мајке Цркве, што је основ за њихову даљу депортацију ван граница Украјине. Ништа мање индикативан је и став шефа Државне службе за етнополитику и слободу савести Виктора Еленског (близак Украјинској гркокатоличкој цркви, односно Унијатској цркви), који позива на спровођење верске студије како би се утврдило да ли је Украјинска Православна Црква има црквено-канонски однос са Руском Православном Црквом (ако се такав 'пронађе', званичник планира да ликвидира 9.000 црквених општина наше цркве). Чланови стручне комисије које је он предложио више пута су изјављивали свој крајње непријатељски однос према УПЦ", наводи митрополит Лука.

Упозорава и да се више и не крију рокови за завршетак ових, како их назива, антицрквених акција.

"Планирају коначну ликвидацију Украјинске Православне Цркве, а временом би остатке требало да апсорбује Думенко, око Васкрса 2023. године. У светлу наведеног, подршка помесних православних цркава је изузетно важна за УПЦ. Њихов заштитнички глас може постати драгоцено оруђе у одупирању уништењу наше мајке цркве", апелује украјински митрополит Лука.

image
VV inauguration
banner