Свет

Удвостручен увоз ајфона из Индије у Русију прошле године

Од маја до децембра 2022. у Русију је из Индије увезено 165.000 ајфона, што је двоструко више него у истом периоду 2021. године
Удвостручен увоз ајфона из Индије у Русију прошле годинеGetty © Photo by Getty Images

Од маја до децембра прошле године у Русију је из Индије увезено 165.000 ајфона, што је дупло више него у истом периоду 2021, када је из Индије увезено 70.000 Епл уређаја, преносе "Ведомости".

Према истраживању компаније "ГС Груп", у априлу 2022. брендови Епл, Самсунг и Хуавеј, који су напустили руско тржиште више се нису увозили у ову земљу, док је у мају увоз настављен као део паралелног увоза.

Индија је прошле године чинила 15 одсто испорука сивих ајфона у Русију, а већина уређаја се у земљу увози из Кине. Генерални директор компаније "Телеком Дејли" Денис Кусков рекао је да су поред ових земаља, паметни телефони испоручени и из Турске, Уједињених Арапских емирата, Казахстана, Јерменије и Кине.

Повећање увоза Ајфона из Индије, у компанији објашњавају геополитичким разлозима, посебно постепеним преносом производње телефона из Кине у Индију на захтев владе САД, као и да је утицала дугорочна блокада у Кини.

Напомиње се да је три пута мање Епл паметних телефона испоручено у земљу паралелним увозом од маја до децембра него званичним каналима. Компанија прецизира да је увоз Ајфона пао са 3,2 на 1,1 милион јединица и да више смањене испоруке Самсунг паметних телефона, док је увоз Хуавеи уређаја порастао пет пута.

Генерални директор "Инфолајн аналитика" Михаил Бурмистров напомиње да куповина уређаја увезених у земљу паралелним увозом садржи низ ризика, као што је недостатак гаранција, што заузврат значајно повећава цену опреме.

Поред тога, постоје ризици повезани са посебностима употребе паметних телефона у одређеној земљи, што може погоршати или потпуно искључити рад уређаја у Русији.

Руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров раније је рекао да ће нови Ајфон 14 бити испоручен у Русију паралелним увозом.

У оквиру новог пакета санкција, Министарство трговине САД проширило је забрану извоза кућних апарата и паметних телефона у Русију преко 300 долара. 

image
VV inauguration
banner