Економија

Паника на тржишту: Тек што су лансирали "Ајфон 14" затварају фабрику - због ковида

Кина затвара подручје у близини Фоксонове фабрике "Ајфон Сити"
Wang Yishuwww.globallookpress.com

Пословање компаније "Фоксон технолоџи груп", партнер највеће светске фабрике "Ајфон" у граду Џенгџоу доводи се у питање јер је кинеска влада наредила седмодневно затварање ове области због раста броја оболелих вирусом ковид-19.

Овај потез ће умногоме смањити испоруке из највеће светске фабрике "Ајфон", преноси "Блумберг". 

Забрана кретања ће трајати до 9. новембра, навела је локална влада у саопштењу објављеном на њеном "ВиЧет" налогу. Никаквим возилима није дозвољено да раде осим онима којi преносе потрепштине, саопштила је влада.

Обавештење се појавило након што је у Џенгџоу пријаљено да је број случајева заражених ковидом-19 скочио на 359 у уторак, у односу на три месеца дана раније.

Претпоставља се да ће ова изненадна одлука, донешена у циљу сузбијања епидемија, додатно пореметити главну оперативну базу највеће светске фабрике за "Ајфон", "Фоксон технолоџи груп".

Тајванска компанија, чија је главна филијала на листи "Хон Хаи Пресижн Индустри" компаније бори се са пандемијом ковида и тренутн броји 200.000 запослених који су у карантину.

Затварање ће закомпликовати напоре да се доведу нови радници, а биће потешкоћа и у набавци материјала за производњу бродова како би посао могао да тече.

"Фоксон" је покушао да ублажи потенцијални проблем подизањем плата и организовањем подршке која је дошла из својих других кинеских фабрика у случају да се монтажне траке у Џенгџоу зауставе.

Последњих дана се такође бори да се угуше спекулације на друштвеним мрежама да је неко од зараженог особља умрло.

Затварање долази у кључном тренутку за "Епл", који је лансирао "Ајфон 14" у време невиђеног пада глобалне потражње за електроником. Иако напредује боље од осталих произвођача паметних телефона, компанија је одустала од планова за повећањем производње својих нових "Ајфон" јер се пораст потражње није материјализовао, објавио је "Блумберг".

"Епл" је објавио резултате боље од очекиваних, али је упозорио на погоршање тих резултата током празника.

Објекат "Фоксон технолоџи груп" компаније у Џенгџоу одговоран је за 80% капацитета за серију "Ајфон 14", са више од 85% капацитета "Ајфон 14 про".

Сваки застој у раду тамо прети да угрози одлично организован ланац снабдевања "Епл" компаније. Хиљаде компоненти из Европе се отпремају у Џенгџоу, ручно склапају у уређаје, а затим шаљу у остатак света.

image
VV inauguration
banner