Свет

Обећана земља? Поједине америчке државе запошљавају тинејџере и децу

Конкурентно тржиште рада подстакло поједине званичнике да мало заобиђу правила
Обећана земља? Поједине америчке државе запошљавају тинејџере и децуwww.globallookpress.com © Md Manik/Keystone Press Agency

Компаније у САД, које се боре са недостатком особља, окренуле су ангажовању тинејџера, и то за ноћне смене.

Подаци Министарства рада САД показали су да је кршење закона о дечјем раду порасло 37 одсто током 2022. године, а број малолетника за које је министарство открио да су незаконито запослени порастао је са 2.819 на 3.876.

"У почетку смо размишљали: 'Да, тинејџери су се коначно вратили да раде тинејџерске послове са којих су протерани', на пример у продавницама сладоледа и као спасиоци", рекла је "Фајненшел тајмсу" Алиша Сасер Модестино, професор економије и јавне политике на Универзитету Нортвестерн.

"Али постоји та мрачна страна где су малолетници запослени на местима где не би требало да буду, као и да раде када не би требало, на пример ноћу. На овом тржишту рада, то није превише изненађујуће . . . послодавци су опортунисти и немарни", додала је она.

Савезни закони забрањују деци млађој од 14 година да раде на већини непољопривредних послова. Чак и након овог узраста, многе државе у великој мери ограничавају посао који је дозвољен малолетницима, често забрањујући смене после 19 часова увече током радне недеље или захтевају од њих да имају радну дозволу.

Послодавци су, међутим, почели да запошљавају децу и чини се да су многи у потпуности заобишли прибављање радних дозвола, рекла је Модестино.

Раније овог месеца, компанија "Пакерс станитејшонс сервисес" са седиштем у Висконсину кажњена је са 1,5 милиона долара након што је незаконито ангажовала више од 100 деце старости између 13 и 17 година да раде у ноћним сменама на чишћењу фабрика за паковање меса широм земље.

Деца су радила са опасним хемикалијама и опремом "оштром као жилет", укључујући тестере и сатаре, рекли су званичници. Најмање троје деце је повређено.

У октобру је савезни суд наложио фабрици ауто-делова "ЕсЕл Алабама" да, да престане да запошљава 13, 14 и 15-годишњаке и прекине продају производа које производе. Закон Алабаме забрањује малолетницима млађим од 16 година да раде у производном сектору.

Производња није једини сектор повезан са порастом кршења закона о дечијем раду у САД. Џесика Луман, званичник Министарства за рад, рекла је да су нека кршења закона регистрована у компанијама којима је било дозвољено да запошљавају старију децу — као што су продавнице прехрамбених производа и ресторани — где су им дозвољавали да раде дуже него што то закон дозвољава.

Истрага одељења за рад објављена прошле недеље показала је да је "Мекдоналдсов" оператер франшизе у Пенсилванији дозволио да 154 деце старости од 14 и 15 година ради ван законом дозвољеног радног времена. Нека деца су користила опрему ограничену за раднике старије од 16 година, укључујући ручне фритезе.

Уместо да повећају заштиту деце, неке америчке државе одговориле су на притиске на тржишту рада покушавајући да укину више ограничења за децу раднике.

Њу Џерси је прошлог јула усвојио закон којим се повећава број дозвољених радних сати за децу старију од 14 година. Законодавци у Минесоти предложили су у јануару нацрт закона којим би се омогућило 16 и 17-годишњацима да раде на грађевинским пословима.

Законодавци Ајове су у јануару изнели нацрт закона који не само да ће проширити врсте послова које деца могу да обављају, већ ће послодавцима пружити заштиту од грађанске одговорности ако се ученик који је на пракси разболи или случајно буде повређен или убијен.

Верује се да су многа експлоатисана деца радници имигранти без докумената, иако су званичници министарства рекли да не прате имиграциони статус жртава.

Број старијих тинејџера запослених у САД значајно је порастао током пандемије коронавируса, према подацима Бироа за статистику рада, посебно у транспорту и комуналним услугама.

Док је укупан број одраслих Американаца који раде као курири и достављачи порастао за 58 одсто између 2019. и 2021. године, број младих од 16 до 19 година се више него удвостручио са 42.000 на 92.000 радника.

Модестино је рекла да постоје користи за децу која раде скраћено радно време на пословима са ниским ризиком, као што су учење управљања временом, финансијска писменост и тимски рад. Али са дугим радним временом и опасном опремом те предности би могле брзо нестати, додала је она.

Деца која раде знатно су подложнија повредама на радном месту од одраслих, према извештају Центра за контролу и превенцију болести. Број повреда на раду међу младима од 14 до 19 година достигао је десетогодишњи максимум у 2020. години, попевши се са 23.910 у 2010. на 32.970.

Модестино се нада да ће послодавци у САД мање вероватно запошљавати децу када се смањи недостатак радне снаге и инфлација.

"Деца су под притиском да прихвате те врсте послова како би помогли својим породицама", рекла је она и додаје да нико не ради да би "изашао и уштедео за ауто."

image