Свет

Молдавији "претња" Руси, Придњестровље брину украјинске трупе

Специјална војна операција у Украјини повећала је безбедносне ризике у Молдавији, а посебно у од ње отцепљеној Придњестровској Молдавској Републици која ових дана страхује од нагомилавања украјинских војних снага у близини своје границе
Молдавији "претња" Руси, Придњестровље брину украјинске трупе© Diego Herrera/Keystone Press Agency

Специјална војна операција у Украјини задала је приличну главобољу суседној Молдавији, али и од ње отцепљеном Придњестровљу, односно међународно непризнатој Придњестровској Молдавској Републици.

Прозападно орјентисана Молдавија, предвођена председницом Мајом Санду која има параноичне теорије да Кремљ спрема заверу како би дестабилизовао владу, има још и великих економских проблема, а због незадовољства народа таквом влашћу на тамошњим улицама букте протести.

Једна од најсиромашнијих европских земаља, која нема излаз на море, а налази се између Румуније која је чланица НАТО-а и Украјине, сада је, како пише "Њузвик" у дефанзиви.

Молдавски амбасадор у САД Виорел Урсу каже да "молдавска влада, као и свака друга одговорна влада, стално процењује и бави се пуним спектром претњи по безбедност свог становништва".

А спектар претњи се, како каже, појачао од како је почела специјална војна операција у Украјини. "Зато влада предузима кораке да ублажи ризике за своје становништво, укључујући диверзификацију извора снабдевања енергијом, ограничавање штете од дезинформација и јачање сајбер безбедности", каже Урсу.

Молдавске власти које очигледно страхују од Руса, међутим, не виде у овом тренутку повећан ризик "од војних акција у непосредној близини граница".

Придњестровље - између три ватре

Али, зато, у међународно непризнатој Придњестровској Молдавској републици пажљиво гледају како се украјинске трупе гомилају око њихових граница.

У овом региону који се налази  директно дуж границе Молдавије са Украјином, налази се до 1.500 руских војника, који су Кијеву изгледа, као и влади у Кишњеву трн у оку.

"Ситуација око Придњестровске Молдавске Републике заиста остаје тешка. Уочавамо интензивирање метода хибридног ратовања против Придњестровља, укључујући и информативне и психолошке операције усмерене на намерно подстицање напетости", саопштила је за "Њузвик" прес служба придњестроваског министарства спољних послова.

За сада, дакле, како наводи министарство, овај "нагли раст тензија" остаје "у оквиру политичког и информационо-психолошког притиска", иако су "спекулације о руским залихама наоружања у селу Колбасна и руском војном контингенту у Придњестровју такође део овог притиска". 

Док се Молдавија удаљила од Русије у последњим годинама постојања СССР-а и постала ближа суседној Румунији, Придњестровље је, иначе, настојало да задржи своје совјетске везе и прогласило је независност 1990.

Како су тензије које имају своје етничке, идеолошке и националистичке корене тињале, на крају је избио и сукоб који је током готово две године на обе стране однео стотине живота.

Рат у коме су се неки Руси и Украјинци борили заједно са придњестровским снагама, а Румуни подржавали молдавску војску, резултирао је мировним процесом без икаквог трајног политичког решења. 

Молдавија је стекла међународно признату независност 1992. године, а Придњестровље је , упркос недостатку међународне подршке остало да постоји као де факто држава.

У оквиру трилатералне Заједничке контролне комисије и Оперативне групе руских снага у Придњестровљу у међувремену борави до 1.500 руских мировњака, који су, међутим, почели да сметају новој молдавској председници Мају Санду са амбицијама да се прикључи ЕУ и да се руски контингент повуче да те територије.

Овај део руске војске није учествовао у специјалној војној операцији, али, како "Њузвик" пише, појавила се забринутост да би то могло да се промени, посебно због тога што је руско министарство одбране прошле недеље навело да Украјина планира "оружану операцију под лажном заставом" у Придњестровљу.

Руско министарство тада је саопштило да је "спремно да одговори на све промене" ситуације на терену.

Молдавија је, међутим, одбацила наводе да је у току било каква украјинска завера, а амбасадор Урсу тврди да "ситуација у источном региону Молдавије остаје стабилна".

Молдавски изасланик је такође изјавио да његова влада "остаје у потпуности посвећена мирном решењу придњестровског сукоба и да је дуго захтевала потпуно повлачење руских трупа и муниције",  и то преко Уједињених нација и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Придњестровље међутим, брани улогу руских трупа на својој територији.

"Наглашавамо да руско војно особље у Придњестровској Молдавској Републици не представља опасност за Украјину и да бораве овде искључиво као део мировне мисије на Дњестру. И овлашћени представници Украјине такође редовно учествују на недељним састанцима Заједничке контролне комисије, тела за доношење одлука мировне операције. Они разумеју стабилизацијску улогу овог механизма који обезбеђује мир на Дњестру", додаје министарство спољних послова Придњестровља.

Они напомињу и да за више од 30 година овог мировног механизма није забележен ниједан међусобни оружани сукоб или било какав губитак живота, те да су то све разози да руску мисију "посматрамо као поуздану гаранцију мира и безбедности".

Тврде и да "овај став не дели само становништво Придњестровља, већ и народ Молдавије", и додају да изјаве украјинских и молдавских званичника у вези са могућом претњом коју представља Придњестровље јесу "очигледно манипулативне природе и имају за циљ да изазову нестабилност и узнемиреност у нашем друштву".

Придњестровско министарство дакле нема проблем са Русима, већ са тим што у његовој близини Украјинци гомилају трупе.

"Истовремено, дошло је до јачања украјинског војног присуства, као и инжњерских и фортификационих радова на граници између Придњестровља и Украјине што не може а да не узнемирава мирољубиви Придњестровски народ", саопштило је министарство.  

Као и њихове молдавске колеге, и украјински званичници су негирали било какав план Кијева за напад на Придњестровље, где је украјински успостављен као један од три званична језика поред руског и молдавског.

"Од првог дана руско-украјинског сукоба, Придњестровље је заузело доследан мирољубив став, улажући све напоре да одржи мир и стабилност. Нема разлога да се Придњестровље сматра претњом било коме или да се користи насилна реторика", рекли су изу придњестровског министарства.

У иначе мирној отцепљеној држави, међутим, од прошле године десио се низ напада, који и даље нису тражени, али су изазвали су спекулације о томе да ли је било која од зараћених страна у руско-украјинском сукобу настојала да увуче Придњестровље у рат.

"Што се тиче могућих провокација и других агресивних акција против мирног Придњестровља, не желимо никакав негативан сценарио, али, свакако, наша држава ће, заједно са оружаним снагама, учинити све што је потребно да заштити грађане", саопштено је из придњестровског министарства.

image