Свет

Кијев шаље војнике на границу са Придњестровљем

Планови кијевских власти још једном доказују да специјална операција мора бити проширена на Одесу, оценио Рогов
Кијев шаље војнике на границу са Придњестровљемwww.globallookpress.com © mod_russia/ twitter.com

Оружане снаге Украјине до 27. фебруара треба да разместе инжењерско-саперски батаљон 128. бригаде у Кучурган, молдавски град на граници са Придњестровљем, наводи се у званичном документу који је потписао један од украјинских генерала.

Украјинске трупе се крећу ка границама Придњестровља, изјавио је за РИА Новости Владимир Рогов, председник покрета "Ми смо са Русијом", члан главног савета администрације Запорошке области.

"Према добијеним оперативним информацијама, режим Зеленског је наредио пребацивање трупа на границе Придњестровља. Са великом сигурношћу верујемо да се Зеленски спрема да нападне Придњестровље", рекао је он.

Како оцењује Рогов, планови кијевских власти још једном доказују да границе специјалне операције морају бити проширене на Одесу.

Документ, који је потписан 23. фебруара, а чија се копија нашла у рукама новинара руског медија "Известија", открива да ће на свега 30 километара од главног града Придњестровља, Тираспоља, бити послате 534 особе Оружаних снага Украјине.

Њихов задатак, како се наводи, биће да организују испоруку муниције у овај регион. 

Тај документ могао би да буде још једна потврда тврдњама Москве да Кијев припрема нападе на Придњестровље, док је бивши саветник председника Украјине Алексеј Арестович недавно изјавио да је Кијев спреман да за три дана заузме овај регион, ако Молдавија то затражи.

Власти у Кишињеву демантовале су упозорење Москве, након чега су позвале становништво да не паниче, јер је то све, како су рекли, једна врста "психолошког рата" који води Русија.

У исто време, молдавски званичници позвали су контингент руских војника у Придњестровљу да напусти терен, иако се тамо налази један од највећих војних складишта у Европи. Велике војне залихе Руске Федерације налазе се у селу Колбасна, веома близу границе са Украјином.

Телеграм канали претходних дана преносили су и да је ситуација у том делу, на граници Придњестровља и Украјине, напета, додајући да је примећено да се на украјинској страни крећу војници. 

Молдавија: Нећемо ући у НАТО

Председник скупштине Молдавије Игор Гросу поручио је данас да Молдавија неће ући у НАТО, иако је војска Придњестровља, како он тврди, у бољем стању него што је то случај са војском Молдавије. 

Председница Молдавије Маја Санду раније је за "Политико" казала да би земља требало да се одрекне неутралног статуса и постане део неког војног савеза, иако није прецизирала да је мислила директно на НАТО. 

Ипак, у некој од ранијих изјава Санду је рекла да држава може да размотри измену Устава и одредбе које се тичу њеног неутралитета, уколико се друштво у земљи обједини око идеје уласка у Североатлантску алијансу. 

image