Свет

Арестович прети: Украјина је спремна да за три дана заузме Придњестровље

Арестович тврди да већ постоји разлог за слање трупа
Арестович прети: Украјина је спремна да за три дана заузме Придњестровљеwww.globallookpress.com © Evgen Kotenko/Keystone Press Agency

Бивши саветник председника Украјине Алексеј Арестович изјавио је да је Кијев спреман да за три дана заузме Придњестровље, ако Молдавија то затражи.

"Молдавија је суверена држава и она сама одлучује коме ће тражити помоћ. Само одлуком молдавских власти можемо помоћи. Имамо прилику, то се може решити за три дана", рекао је Арестович, преносе РИА Новости.

Арестович тврди да већ постоји разлог за слање трупа, пошто су председници Украјине и Молдавије оптужили Русију да дестабилизује ситуацију у региону.

"Али за сада, Молдавија очигледно, не пита за то", казао је он на Јутјуб каналу Марка Фејгина (уврштен од стране Министарства правде Русије на листу медија-страних агената).

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да су кијевске власти појачале припреме за инвазију на Придњестровље. Навели су да се у близини украјинско-придњестровске границе бележи значајно нагомилавање људства и украјинске војне опреме, размештање артиљерије на ватреним положајима, као и невиђени пораст летова беспилотних летелица Оружаних снага Украјине.

Спровођење ове провокације, како су нагласили у министарству, директно угрожава руски мировни контингент распоређен у Придњестровљу по законским основама.

Молдавски премијер Дорин Речеан изјавио је да војска и оружје које се, како он каже, илегално налази у Придњестровљу, треба да буде евакуисано у Русију у оквиру мирног решавања сукоба.

Притом, локални медији пишу да су власти Придњестровља забраниле улазак у регион држављанима Украјине који немају рођаке међу локалним становништвом.

Територија на левој обали реке Дњестар, позната као Придњестровље, отцепила се од Молдавије почетком 1990-их. Становништво које углавном говори руски није хтело да остане мањина у бившој совјетској републици на румунском говорном подручју након што је стекла независност. Процењује се да половина од 500.000 становника Придњестровља сада има руско држављанство.

Око 1.100 руских војника тренутно је распоређено у отцепљеном региону као мировне снаге, држећи на оку прекид ватре постигнут у лето 1992. године, као и складишта оружја и муниције која је остала из Совјетског Савеза.

image