Русија

Молдавски премијер тражи да руски мировњаци напусте Придњестровље

Украјинске трупе примећене су како се приближавају отцепљеном региону и његовим огромним залихама оружја и муниције
Молдавски премијер тражи да руски мировњаци напусте Придњестровљеwww.globallookpress.com © Diego Herrera

Молдавски премијер Дорин Речеан изјавио је да војска и оружје које се, како он каже, илегално налази у Придњестровљу, треба да буде евакуисано у Русију у оквиру мирног решавања сукоба.

У међувремену, украјинске трупе примећене су како се приближавају отцепљеном региону и његовим огромним залихама оружја и муниције, објавио је РТ интернешнел.

Речеан је преузео дужност прошле недеље, након што је његов претходник поднео оставку, наводећи као разлог недостатак подршке јавности. Од тада је најмање два пута спомињао Придњестровље. Он се раније залагао за демилитаризацију региона, како би његови становници могли да се економски и друштвено реинтегришу у Молдавију.

Територија на левој обали реке Дњестар, позната као Придњестровље, отцепила се од Молдавије почетком 1990-их. Становништво које углавном говори руски није хтело да остане мањина у бившој совјетској републици на румунском говорном подручју након што је стекла независност. Процењује се да половина од 500.000 становника Придњестровља сада има руско држављанство.

Око 1.100 руских војника тренутно је распоређено у отцепљеном региону као мировне снаге, држећи на оку прекид ватре постигнут у лето 1992. године, као и складишта оружја и муниције која је остала из Совјетског Савеза.

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да се Москва спрема да збаци владу у Молдавији. Он је немачком "Велту" рекао да би руски падобранци могли да упадну на једини аеродром у земљи у главном граду Кишињеву и да је Украјина спремна да помогне ако се то догоди.

Упитан о томе у уторак, Речеан је за државну телевизију рекао да постоји "неколико сценарија дестабилизације" и да је напад на аеродром један од њих, али да је Молдавија спремна да се суочи са таквим изазовом. Касније током дана, фотографисан је конвој украјинских војника и оклопних возила како се креће ка граници са Придњестровљем.

У међувремену, молдавска председница Маја Санду боравила је у Пољској, где се састала са америчким председником Џозефом Бајденом. У свом говору у Варшави, Бајден је похвалио слободољубиви народ Молдавије и обећао подршку суверенитету и територијалном интегритету земље.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније овог месеца да САД и њени савезници покушавају да од Молдавије направе још један антируски бастион на линији Украјине, сугеришући да је Санду дошао на власт "неким веома чудним методама" и да је спреман да учини све да буде припојен Румунији. ЕУ је прошле године доделила статус кандидата и Молдавији и Украјини, као симболичан гест против Москве.

image