Свет

Белгијски медији: ЕУ планира стимулацију испоруке муниције у Украјину

Прва тачка плана за повећање наоружања Кијеву предвиђа хитну испоруку муниције која се већ налази на залихама, за шта ће европске земље моћи да добију надокнаду од међувладиног Европског фонда за мир
Белгијски медији: ЕУ планира стимулацију испоруке муниције у Украјинуwww.globallookpress.com © Sgt. John Schoebel/Keystone Press Agency

Европска унија развила је план за стимулацију испоруке муниције НАТО стандарда у Украјину како краткорочно тако и дугорочно, а припремила је и предлоге да се попуни арсенал европских армија повећањем производње и заједничким набавкама, преноси белгијски лист "Суар".

Како се наводи, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изнеће ове предлоге на предстојећем неформалном састанку министара одбране ЕУ у Стокхолму 7-8. марта, којем ће присуствовати и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Прва тачка плана за повећање наоружања Кијеву предвиђа хитну испоруку муниције која се већ налази на залихама, за шта ће европске земље моћи да добију надокнаду од међувладиног Европског фонда за мир. Истовремено, што пре гранате буду пребачене у Украјину, већа ће бити компензација.

Из Европског фонда за мир за Украјину већ је издвојено 3,6 милијарди евра.

У складу са новим предлогом, наводи се, да ако се испорука муниције изврши пре краја априла, тада ће земље моћи да добију надокнаду од фонда у висини од 90 одсто цене испоручених производа. Сходно томе, што се касније испоруче, то ће бити нижи ниво накнаде трошкова.

Шеф европске дипломатије предлаже да се само у почетној фази издвоји додатних милијарду евра у ове сврхе.

Друга тачка плана ЕУ предвиђа напоре да се попуне празна складишта европских трупа.

"Идеја је да се удруже земље чланице. Најмање три државе формираће заједничке поруџбине са европским произвођачима", наводи се у поруци. Идеја је да се произвођачима пружи јасна тржишна перспектива и да се уштеди новац кроз заједничку куповину.

У публикацији се наводи да 12 компанија у девет земаља ЕУ производи чауре од 155 калибра и да се разговара о издвајању 500 милиона евра за ове намене.

image