Свет

Откривено: Шта су све Американци послали Украјини од почетка кризе

"Помоћ" Вашингтона Кијеву у протеклих годину дана прешла је вредност од 77 милијарди долара
Откривено: Шта су све Американци послали Украјини од почетка кризеwww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Од почетка украјинске кризе, САД су кијевским властима послале скоро 20 пакета помоћи у вредности већој од 77 милијарди долара, пише амерички портал "Хил".

Нешто више од 29 милијарди долара издвојено је за војну помоћ, која укључује ракете "џавелин", противваздушне системе "стингер", ракете ХАВК и системе "патриот".

У оквиру пакета помоћи послато је 20 хеликоптера Ми-17, дронови, системи ХИМАРС и РААМ, а очекује се слање борбених возила "бредли" и тенкова "абрамс". 

Вашингтон је Кијеву послао више од 20 система ХИМАРС, чија је просечна цена око четири милиона долара, пише "Хил" и додаје да је вредност "абрамса" око 10 милиона долара, а да су САД пристале да пошаљу 31 тенк тог типа. 

За унапређење безбедности Украјине, "њен економски опоравак, енергетску безбедност и борбу са хуманитарном кризом", издвојено је 45 милијарди долара.

Још нешто мање од две милијарде долара дато је за помоћ расељеним лицима, укључујући избеглице и друге рањиве групе и заједнице.

Амерички портал наводи и податак да 77,5 одсто Американаца и даље подржава слање помоћи Украјини. Тај број је нешто мањи када је реч о грађанима Европске уније, па је тако њих 58,2 одсто за наставак слања помоћи.

Истовремено, у остатку света тек 16,5 одсто испитаника сматра да Украјини треба слати помоћ.

image