Свет

Бивши саветник ЦИА: САД заговарају нову ескалацију сукоба у Украјини

Највероватније је само питање времена када ће амерички председник Џозеф Бајден одобрити Украјини испоруку авиона Ф-16, сматра Џејмс Рикардс
Бивши саветник ЦИА: САД заговарају нову ескалацију сукоба у Украјини© Tanjug/AP Photo/Iryna Rybakova

Украјина губи на бојном пољу, а режим санкција који су западне земље предвођене Сједињеним Државама увеле Русији нису успеле, па је једини одговор Вашингтона ескалација сукоба, сматра бивши саветник ЦИА Џејмс Рикардс.

"Запањујући је обим испоруке америчког оружја Украјини. Почели смо с ракетама 'стингер', системима 'џавелин', па смо им дали ХИМАРС, а потом смо се обавезали да ћемо им обезбедити тенкове (…) Украјински председник Владимир Зеленски онда, без престанка, захтева борбене авионе Ф-16, (амерички лидер Џозеф) Бајден је рекао не, али је у почетку рекао не и тенковима. Највероватније је само питање времена када ће он одобрити трансфер Ф-16", написао је Рикардс у ауторском тексту за "Дејли реконинг".

Аутор је приметио да ниједна од ових мера помоћи није била нарочито ефикасна, док руска војска полако и методично исцрпљује Оружане снаге Украјине на широком фронту.

"Чињеница је да су западни арсенали озбиљно исцрпљени због оружја и муниције испоручених Украјини. Залихе у Европи су у почетку биле мале. Ситуација је постала још гора, јер се несташица не може брзо попунити", истакао је Рикардс.

Шта је са санкцијама? Раде ли?

Бивши саветник ЦИА прокоментарисао је да су санкције уведене Русији доживеле фијаско јер не само што нису нанеле штету руској економији већ су се као бумеранг вратиле Америци и Европи и нашкодиле многим западним финансијским институцијама.

"Руска рубља је данас јача него пре почетка рата. Руски приходи од нафте и гаса већи су него пре рата. Руска нафта се продаје с попустом Индији и Кини, али Русија надокнађује то што им је снизила цене повећаним обимом продаје", поентира Рикардс и додаје да је изузетно тешко нанети финансијски удар Русији јер се она годинама припремала за ово што се данас дешава.

Украјинска пропаганда – никад боља фабрика лажи

Један од разлога зашто је тешко пронаћи истину о руско-украјинском рату у Украјини је, сматра Рикард, тај што је тамошња пропаганда једна од најефикаснијих фабрика лажи икада виђених.

Од борбеног "Духа Кијева", који је наводно оборио на десетине руских авиона и потом погинуо, "Хероја са Змијског острва", и преувеличаних тврдњи о руским жртвама до сузбијања било каквих вести које се лоше одражавају на Украјину, "украјинска пропагандна машина пуца из све снаге".

"Ово би се могло очекивати с обзиром на то да је Зеленски бивши глумац и комичар. Подржава га мала армија саветника за медије, а бодре га симпатизери, укључујући Бајдена, британског премијера Ришија Сунака и медијске куће попут 'Њујорк тајмса'", пише Рикардс.

Најновији пропагандни трик одиграо се за време посете америчког председника Џозефа Бајдена Кијеву неколико дана пре прве годишњице Специјалне војне операције када су се огласиле сирене за ваздушни напад. 

Имајући у виду да већ дуже време није било напада, те да су Руси били обавештени о Бајденовој посети, "сирене су биле само сценски ефекат с намером да се створи лажно осећање опасности који би глобални медији преузели као звучни запис".

"Украјина губи рат, али не можете кривити западњаке што верују у супротно. Сви су они жртве пропагандне машине Зеленски-Украјина", закључује Џејмс Рикардс за "Дејли реконинг".

image