Економија

Европска унија на ивици рецесије

Економски показатељи на најнижем нивоу у последњој деценији
Европска унија на ивици рецесије© Unsplash

Европска привреда незаустављиво клизи у рецесију, показују резултати истраживања америчке корпорације Глобал СиП.

ПМИ индекс држава еврозоне, који показује актуелне економске трендове, пао је за 0,7 поена током септембра и сада је 48,2 поена. Резултати испод 50 поена указују на опадање активности приватног сектора, а септембарски пад највећи је још од 2013. године, не рачунајући прве месеце пандемије ковида-19.

Током августа и септембра највећи пад је забележен у услужном сектору, а потрошња у домаћинствима је у паду као последица пораста цена енергената.

Истраживање показује и да је поверење потрошача у земљама еврозоне на историјском минимуму.

Пад активности највидљивији је у индустријском сектору, који је тешко погођен вртоглавим растом цена гаса и електричне енергије. Неке фабрике су биле приморане да обуставе производњу зато што не могу више да послују са профитом.

"ПМИ индикатори показују да је еврозона можда већ и ушла у рецесију", рекао је економиста Берт Колијн, а преноси белгијски "Де Тијд". Економисти најчешће дефинишу рецесију као економски пад у два квартала заредом.

Уколико ови трендови буду настављени, економски пад у последњем кварталу ове године биће још драстичнији, а агенција "Блумберг" процењује да би он могао бити и 0,3 процента.

image
VV inauguration
banner