Свет

Аустралијски пилоти на терапији због страха после сусрета с кинеским авионима

Краљевско аустралијско ваздухопловство омогућава психолошко саветовање свима који су "узнемирени искуствима која доживели"
Аустралијски пилоти на терапији због страха после сусрета с кинеским авионимаGetty © Ian Hitchcock / Stringer

Пошто се верује да је сусрет с кинеским ратним авионима изнад Јужног кинеског мора био трауматичан за аустралијске пилоте, понуђено им је психолошко саветовање, изјавио је командант Краљевског аустралијског ваздухопловства (РААФ) вицемаршал Дарен Голди.

"Важно нам је ментално здравље наших авијатичара и људи који долазе у контакт са стварима као што су пресретања у ваздуху. Када их вратимо, неопходно је да разговарамо с њима о проживљеном искуству", рекао је Голди за медијску кућу Еј-Би-Си, те додао да се посебна пажња поклања авијатичарима који се не налазе на пилотском месту будући да имају мању контролу приликом напетих сусрета.

По Голдијевим речима, напредовала је и припрема аустралијских ваздухопловаца за мисије имајући у виду да се мења оперативно окружење изнад Јужног кинеског мора.

На већи део површине овог мора територијалне претензије има више земаља, пре свих Кина, па Вијетнам, Филипини, Малезија, Тајван и Брунеји.

САД и њихови савезници, укључујући Аустралију, у последње време су спроводили честе поморске и ваздушне мисије у Јужном кинеском мору, пошто Вашингтон "оспорава прекомерне морске захтеве широм света без обзира на идентитет подносиоца захтева".

Шеф РААФ-а Роб Чипман истакао је да је актуелно "агресивније понашање" мислећи на акције кинеских пилота. "Када се то догоди, ми постављамо питања дипломатским каналима", додао је он.

Прошлог јуна Канбера је оптужила Пекинг за опасно пресретање – неколико недеља раније кинески борбени авион Ј-16 испустио је џак "плеве" на путању лета аустралијског поморског патролног авиона П-8. По наводима аустралијске војске, потез кинеског пилота довео је до тога да је мотор авиона РААФ-а усисао фрагменте алуминујума.

Кинеско министарство одбране инсистирало је на томе да су акције његовог авиона биле разумне и законите јер је аустралијски авион угрозио суверенитет и безбедност Кине. Пекинг се противи војним акцијама Канбере у региону.

image