Свет

Тензије изнад Јужног кинеског мора: Амерички шпијунски авион изазвао инцидент

На снимку које је у објавио Си-Ен-Ен са америчког извиђачког авиона П-8А, амерички авион је добио упозорење од кинеске војске када се налазио око 48 километара од кинеских острва Сиша
Тензије изнад Јужног кинеског мора: Амерички шпијунски авион изазвао инцидентwww.globallookpress.com © U.S. Navy

Изнад Јужног кинеског мора дошло је до инцидента између кинеског борбеног авиона и шпијунског авиона америчке морнарице. Амерички медији покушали су да ситуацију представе приказивањем Кине као агресивне стране.

Стручњаци оцењују да је снимак догађаја изнад Јужног кинеског мора заправо показао професионалан и ефективан одговор Кинеске народне ослободилачке армије (КНА), док је прави агресор америчка војска која често шаље шпијунске авионе на праг Кине ради извиђања из близине, пише "Глобал тајмс".

На снимку које је објавио Си-Ен-Ен са америчког извиђачког авиона П-8А, који је полетео из америчке ваздухопловне базе на јапанском острву Окинава, амерички авион је добио упозорење од КНА када се налазио око 48 километара од кинеских острва Сиша.

"Америчка летелица. Кинески ваздушни простор је 12 наутичких миља. Не приближавајте се више или сносите сву одговорност", наводи се у упозорењу.

Затим је кинески борбени авион, који је америчко особље идентификовало као Ј-11, али који је заправо био Су-27, наоружан ракетама ваздух-ваздух, пресрео амерички авион, угнездивши се на око 156 метара са његове леве стране.

Како преноси Си-Ен-Ен, кинески авион је отишао када је амерички авион скренуо на југ.

Амерички авион је потом добио упозорење од разарача кинеске морнарице Чангша након што му се приближио на малој висини, јавио је Си-Ен-Ен.

"Амерички авиони. Амерички авиони. Ово је кинески морнарички ратни брод 173. Ви очигледно угрожавате моју безбедност", гласило је упозорење са кинеског разарача Чангша преко радио комуникације. Амерички војни авион је одговорио да ће одржавати безбедну удаљеност.

Извештаји америчких медија показали су да кинеска војна службаима потпуну и професионалну процедуру праћења, пратње и одвођења страних ратних авиона у Јужном кинеском мору, рекао је кинески војни експерт за "Глобал тајмс" који је говорио под условом анонимности.

Амерички авион је одмах примио радио позиве кинеске војске када се приближио кинеском ваздушном простору и био је у пратњи тешког борбеног авиона док није отишао, што показује да су радари и кинески борбени авиони увек у приправности да се изборе са било којом ситуацијом, рекао је експерт.

Интеракција кинеског разарача морнарице Чангша са америчким авионима такође је била професионална, пошто је извештај САД такође показао присуство ратног кинеског брода у региону, рекао је експерт.

Си-Ен-Ен је те сусрете описао као "оштре доказе напетости које настају у Јужном кинеском мору између САД и Кине", рекавши да се Јужно кинеско море показало као главна потенцијална запаљива тачка у азијско-пацифичком региону у последњих неколико година.

Аналитичари кажу да, иако извештаји америчких медија имају за циљ да шире теорију о "кинеској претњи" покушавајући да прикажу кинеску војску као агресивну према америчкој летелици, истина је да је амерички шпијунски авион извео извиђање на прагу Кине, а прави агресор је америчка војска.

Према аналитичарима, снимак показује узроке напетости. САД изводе провокативне радње на прагу друге земље и не дозвољавају да земља којој прете реагује неопходно. 

Према извештајима истраживачких центара, америчка војска често шаље авионе и бродове у Јужно кинеско море, Источно кинеско море и Тајвански мореуз ради блиских извиђачких операција и провокативних потеза, иако је Кина хиљадама километара удаљена од САД.

"САД би требало да размисле о својим хегемонистичким акцијама и престану да изазивају проблеме на прагу Кине, уместо да бацају блато на Кину која штити своја права", преноси "Глобал тајмс" речи кинеских стручњака.

image
VV inauguration
banner