Свет

САД одбиле да издају визе руским дипломатама, УН тврде да траже решење

Вашингтон је више пута одбио да изда документа руским дипломатама и експертима који су планирали да учествују на конференцијама УН
САД одбиле да издају визе руским дипломатама, УН тврде да траже решењеwww.globallookpress.com

Генерални секретар УН Антонио Гутереш ће се постарати да америчке визе буду издате дипломатама које долазе у Њујорк, рекао је портпарол Генералног секретара Стефан Дужарик.

"Генерални секретар и његови правни саветници су фокусирани на то да се испуне обавезе да све делегације које долазе у УН у Њујорку добију визе, као што би и требало", рекао је он.

САД су поново одбиле да издају визе неколицини руских дипломата који су планирали да учествују у радној групи за информационе и комуникационе технологије у седишту УН, изјавила је представница Русије на састанку Ирина Тјажлова.

"Сједињене Америчке Државе су још једном неосновано и дрско одбиле да издају визе појединим члановима руске међуресорне делегације", рекла је она.

Она је додала да Русија тражи од Секретаријата УН да прекине праксу неиздавања виза од стране САД руским дипломатама који путују у седиште организације по својој дужности.

"Желели бисмо да апелујемо на господина председавајућег и Секретаријат УН са хитним захтевом да предузму мере за заустављање такве погубне праксе", рекла је Тјажлова.

Према споразуму између организације и САД као земље-домаћина седишта, америчке власти не би требало да спречавају представнике и званичнике земаља-чланица да посете УН.

Раније је Вашингтон више пута одбијао да изда документа руским дипломатама и експертима који су планирали да учествују на конференцијама УН.

Москва је, са своје стране, више пута наглашавала да је ово грубо кршење, јер издавање виза делегатима није привилегија, већ међународно-правна обавеза Сједињених Америчких Држава

image
VV inauguration
banner