Свет

Уочи седнице ОЕБС-а у Пољској: Руској делегацији одбијен захтев за визе

Први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров изјавио је да је реч о грубом кршењу Декларације из Тбилисија
Уочи седнице ОЕБС-а у Пољској: Руској делегацији одбијен захтев за визеGetty © Sean Gallup / Staff

Руским парламентарцима одбијене су визе за учешће на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а, које ће бити одржано у Варшави од 24. до 26. новембра, изјавио је први заменик председника Комитета Савета Федерације за међународне послове Владимир Џабаров.

"Добили смо нечувен одговор шефице пољске делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, госпође Бартош, која каже да не види никакву могућност за учешће представника Русије и Белорусије на састанку у Варшави. Она је такође изјавила да би пријем нашихпредставника на јесење заседање прекршио принцип солидарности са Украјином", рекао је политичар који предводи сенаторски део делегације на састанку Федерације Савета.

Џабаров је нагласио да је ово још једно грубо кршење Декларације из Тбилисија ПС ОЕБС-а из 2016. године, која предвиђа да државе учеснице треба да имају несметан приступ свим догађајима ОЕБС-а.

Подсећамо да ово није прво кршење поменуте декларације. Прошлог лета је Велика Британија одбила визе руским политичарима за учешће на годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а, које је одржано 2-6. јула у Бирмингему.

Према речима шефа руске делегације Петра Толстоја, "дијалог са Парламентарном скупштином ОЕБС-а и разговор о безбедности и сарадњи ће се обновити, али под другим условима и након завршетка специјалне операције у Украјини".

image